DT Targovishte
Здрави зъби без опасния флуорид

Здрави зъби без опасния флуорид. Рискове за децата и как да ги предпазим.

Здрави зъби без опасния флуоридФлуоридът е минерал, който се среща естествено както във водата така и в много храни. Всеки ден минералите се набавят и се губят от зъбния емайл чрез два процеса – деминерализация и реминерализация. Минералите се губят (деминерализация) от зъбния емайл, когато киселините – образувани от бактерията на плаката и захарта в храната – атакуват емайла.

Минералите като флуоридът, калцият и фосфатът са редепозирани (реминерализация) в емайла чрез храните и напитките, които приемаме. Твърде много деминерализация без реминерализация за поправяне на емайла води до кариес, а ако не се вземат мерки навреме – и до пулпит.

Флуоридът помага да се предпазим от кариес като прави зъбите по-устойчиви на киселините от плаката и захарта в устата. Също така ни защитава от ранна поява на кариес. При деца под 6 години, флуоридът се включва в развитието на зъбите след падането на „млечните” и забързва реминерализацията.

Да, такава информация ни е давана от множество източници, но се пропускат важни детайли – флуоридът има редица неблагоприятни ефекти върху човешкото тяло, които често биват небрежно пропускани. Накратко – от флуорида реално имат полза предимно малки деца и тези до 18-19 годишна възраст.

Повече от 95% от пастите за зъби съдържат флуорид. Употребата на пасти за зъби с флуорид крие сериозни рискове за здравето. Именно това е причината FDA (U.S. Food and Drug Administration) да изискват всяка тубичка паста за зъби, продавана в Съединените Щати, съдържаща флуорид, да бъде ясно обозначена, че крие риск за здравето. Подобно обозначение липсва при напълно безвредните пасти за зъби (безвредни както за възрастни така и за деца).

Рисковете от поглъщането на такива пасти за зъби включват постоянно оцветяване на зъбите, стомашни неразположения, натравяния, кожни обриви и занижен глюкозен метаболизъм. Всички тези рискове са ненужно увеличени с пазарните практики на производителите да слагат примамливи изображения по опаковките и сладки аромати, за да се направи правилно таргетиране на клиентите.

Стоматологичната общност не успява качествено да изложи на обществото опасностите от поглъщането на твърде много флуорид и това допълнително изостря проблема.

Основен източник на флуорид при малките деца

Флуоридираните пасти за зъби обикновено съдържат между 1100 и 1450 частици флуорид на милион общи частици (еквивалент на над 1мг флуорид за всеки грам от паста). Въпреки дребния шрифт на гърба на пастата за зъби, който инструктира потребителите да не поглъщат и да използват само „грахово зърно” количество, рекламите продължават да изобразяват далеч по-големи количества паста за зъби върху четката и производителите продължават да предлагат флуорни пасти за зъби с аромати на дъвка, бонбони и плодове.

Използване на привлекателни за децата вкусове е особено опасно, защото малките деца имат слабо развити гълтателни рефлекси и поглъщат големи количества от пастата за зъби върху четката. Не е кой знае каква изненада, че редица изследвания доказват, как децата поглъщат големи количества флуорид от пастата за зъби. Според Journal of Public Health “Някои деца поглъщат повече флуорид чрез пастата за зъби отколкото е максималната препоръчителна дневна доза.”

Основен рисков фактор за зъбна флуороза

Един страничен ефект от поглъщане на твърде много флуорид е зъбната флуороза. Зъбната флуороза е дефект в емайла на зъбите, причинен от прекомерен прием на флуорид по време на формиране на зъбите (деца до 8-годишна възраст). В своите леки форми, зъбната флуороза представлява малки съвсем леко тъмни петна по зъбите, а в по-тежките си форми се стига до кафяво и/или черно оцветяване и разпад на емайла.

Децата, които поглъщат много паста за зъби (дали случайно или умишлено – няма значение), могат да развият зъбна флуороза като процесът може допълнително да бъде забързан заради приема на вода, богата на флуорид. Тук е удачно да се отбележи, че в Европа флуоридът във водата е десетки пъти по-малко от тази в например Щатите, което е огромен плюс! Зъбната флуороза на предните зъби, дори и в своите „меки” форми, но най-вече в тежките, може да предизвика ниско самочувствие у едно дете, особено когато то достигне юношество.

Остро натравяне

През 1997г FDA нареди на всички производители на пасти за зъби с флуорид, да слагат предупреждение на всяка тубичка, гласяща следното:

„Да се съхранява на места, недостъпни за деца под 6-годишна възраст. Ако случайно погълнете повече от препоръчаното за миене количество, потърсете професионална помощ или се свържете с центъра за контрол на отравянията веднага!”

FDA изисква това предупреждение, защото децата, които поглъщат твърде много флуоридирана паста за зъби, могат да пострадат от остро отравяне и дори смърт. В действителност една единствена тубичка паста за зъби Colgate for Kids съдържа достатъчно количество флуорид (143мг), за да убие дете с тегло под 30кг.

Макар смъртните случаи от поглъщане на флуорид да са редки (последния отчетен е настъпил през 2002г), пристъпи на остри флуоридни натравяния не са. Остро флуоридно натравяне се получава при дози от 0.1 до 0.3мг на г телесно тегло, обикновено представлява стомашна болка, гадене, повръщане, главоболие, замаяност и грипоподобни симптоми. 10-килограмово дете трябва да приеме 1-3г паста (по-малко от 3% от гореспоменатата тубичка детска паста за зъби), за да се появи един или повече от тези симптоми.

Въпреки, че се смята, че много случаи на натравяне с флуорид са недиагностицирани и недекларирани, броят на сигнали към токсикологичните центрове на САЩ за отравяния на флуорид е нараснал тъй като FDA наложи изискване за предупреждението. Наистина, в началото на 1990 (преди предупреждението) е имало около 1000 случая на натравяне от флуорид всяка година. Днес случаите надминават 23000…

Кожни обриви

Според някои хора, използването на паста за зъби с флуорид може да предизвика или да усложни перорален дерматит (кожен обрив около устата). Състоянието обикновено се появява при жени на възраст между 20 и 50 години. Тъй като причината за това е флуоридираната паста за зъби, значително подобрение в симптомите ще бъдат наблюдавани в рамките на няколко седмици с помощта на нефлуоридирана паста за зъби.

Нарушен глюкозен метаболизъм

Може би най-важния, но и най-пренебрегван риск от прекомерен прием на паста за зъби с флуорид, е въздействието, което тя има върху кръвната захар и нивата на инсулина. През 1980г изследователи от Университета на Индиана съобщават, че плъхове, получаващи флуорид, имат значително по-високи нива на глюкоза в кръвта и намалени нива на инсулин.

От този момент, многобройни проучвания затвърждават тази информация – и за хора и за животни. Изчислено е, например, че нива на флуорид в кръвта от едва 95ppb (частици на милиард) повишава нивата на глюкозата и понижава нивата на инсулина. Това ниво е завишено с 5-10% при децата използващи флуоридирани пасти за зъби.