DT Targovishte

Защо ни е необходим тоник за лице?

Добрата хигиена на лицето започва с неговото почистване. Независимо дали ще използваме крем за допълнителна грижа, задължително трябва да премахнем излишната мръсотия от порите. Измиването със сапун и вода не винаги е достатъчно и се налага да добавим и подходящ тоник към процедурата.

През деня сме изложени на различни замърсявания и кожата ни страда най-много от това. Натрупаният прах и остатъците от грим в края на деня трябва да бъдат отстранени задължително, за да избегнем последващи проблеми.

Ако не се погрижим достатъчно добре за лицето си, то ще ни се отблагодари със зачервявания, възпаления и пъпки. Някои дами могат да развият алергии и това неминуемо ще съсипе самочувствието им.

Изграждането на навик за почистване с тоник благоприятства в няколко насоки:

•    Дезинфекцира лицето, като премахва натрупаната мръсотия по него.
•    Свива порите и намаля появата на черни точки.
•    Съживява уморената и повехнала кожа.
•    Нормализира pH-то на кожата.
•    Позволява на последващите козметични продукти да се възприемат по-добре.
•    Предотвратява натрупването на себум и в последствие омазняване на кожата.

Добре е да знаем, че както има различни видове крем за лице, така и тоника има своите разновидности. Първо трябва да уточним за какво ни трябва и да се съобразим с типа кожа, която имаме.

Хидратиращ тоник

Като съдим от името му той е подходящ за суха кожа, като възстановява водния баланс. Прави кожата мека и приятна на допир.

Почистващ тоник

Той отстранява замърсяванията по кожата и затваря порите, за да предотврати повторно замърсяване. Подходящ е за всеки тип кожа.

Подхранващ тоник
Препоръчва се за жени в зряла възраст, поради наличието на подхранващи вещества спомагащи производство на колаген.

Избелващ тоник
Ефектът му е в подобряването на цвета на кожата.

Матиращ тоник

Този вид се използва от жени с мазна кожа, за да регулира производството на себум.

Комбиниран тоник
Изпълнява няколко функции едновременно. Може да почиства и хидратира или пък да подхранва и избелва.

Хубаво е да избягваме тоници с наличието на алкохол в тях, защото рискуваме да изсушим прекомерно кожата си. Добре влияят съставки като: лайка, бял равнец, салвия и други противовъзпалители. За мазна кожа е трябва да има някакъв цитрусов екстракт от вида на лимон или грейпфрут. За да премахнем мъртвите клетки особено подходящо е наличието на силицилова киселина в тоника, той е подходящ при чувствителна кожа.