DT Targovishte
Защо керамичните керемиди продължават да бъдат предпочитан материал при ремонт на покриви?

Защо керамичните керемиди продължават да бъдат предпочитан материал при ремонт на покриви?

Защо керамичните керемиди продължават да бъдат предпочитан материал при ремонт на покриви?

Основният ремонт на покрив не винаги включва смяна на покривния материал. Въпреки наличието на по-леки и гъвкави покрития, класическата керамична керемида продължава да бъде предпочитана не само у нас, но навсякъде по света. Кои са предимствата на керемидите и защо си заслужава да заложите на тях, ако планирате да ремонтирате изцяло покрива на своята къща? Нека разберем.

Основни свойства на керемидите като покривно покритие

Един от доказалите се във времето покривни материали са керемидите и те запазват лидерското си място и в наши дни. Керемидата е класически изящна, винаги на мода и придава на всяка сграда допълнителен чар и престижен облик. Керамичните керемиди се използват както при строителството на нови сгради, така и при ремонт на покривите на стари къщи. Те са подходящо решение за всеки климат.

Основно свойство на керемидата е да защити подпокривното пространство и фасадата на сградата от дъждове и снеговалежи. Освен с вода обаче, тази настилка се бори и с други климатични прояви – пряка слънчева светлина, големи температурни разлики и ураганни ветрове.

Керемидите са смятани за тежък покривен материал и това е така, ако се сравняват с новата гама съвременни покрития. При силни пориви на вятъра обаче, те са по-сигурно и надеждно решение от металните плоскости и други листови покрития. Покриването на нов или ремонтиран покрив с керамични плочи изисква точни изчисления и майсторски опит. Затова е важно операцията да се изпълни от добра фирма за ремонт на покриви като realperfect-bg.com.

Какво трябва се вземе предвид при изграждането на керемиден покрив?

Когато се полага нова керемидена настилка трябва да се вземат под внимание някои специфични нюанси. Един от тях е умението да се изчисли какво ще бъде натоварването от сняг, което може да варира в зависимост от региона. Що се отнася до стените и основата, те ще бъдат защитени, тъй като имат голяма граница на безопасност и не е необходимо допълнително укрепление.

Делът на натоварването на керемидения покрив върху основата обикновено е около 2–4% от общата маса на сградата. Затова бъдете сигурни, че тежките покриви са само мит. Когато избирате този покривен материал, обърнете внимание на основни характеристики на продукта като: устойчивост на замръзване, фотоабсорбция, геометрична точност на размерите, якост на огъване. Всички тези параметри трябва да бъдат вписани в сертификата на продукта.

Предимства на керемидата като покривен материал

Предимствата на керемидения покрив са безспорни и очевидни и те се доказват от факта, че материалът продължава да бъде използван при изграждане на нови и ремонт на стари покриви. Съвременните продукти имат подобрени характеристики, което гарантира дългия им експлоатационен живот. При някои срокът на експлоатация достига 100 години.

Сред предимствата на керемидите като покривна настилка трябва да посочим:

  • Здравина;
  • Липса на шум при дъжд;
  • Сравнително ниски разходи за монтаж;
  • Липса на конденз поради доброто температурно изглаждане.

С помощта на керамични керемиди можете да реализирате сложни архитектурни проекти и да подобрите цялостния облик на дома си. Частичната подмяна на счупени елементи е изключително проста и може да се прави от не специалист. За правилното изграждане на такава покривна система обаче е нужен опит и професионално отношение.