DT Targovishte

Защо да използваме етерично масло от грейпфрут?

Ако тепърва навлизате в необятния свят на арома терапията, то задължително трябва да се запознаете с полезните свойства на различните етерични масла, за да подходите правилно към тяхната употреба. Всяко масло, включително етеричното масло от грейпфрут има свои уникални качества и състав. Ароматите на различните масла действат различно на духа и психиката, което трябва да се знае, преди да се пристъпи към тяхната употреба.

Защо да използваме етерично масло от грейпфрут?

Грейпфрутът е едно от маслата, които най-често се използват в ароматерапията. То има свеж и ободряващ, сладко кисел аромат, способен да възстанови силите след тежко физическо натоварване или да премахне нервното напрежение и умствената умора при сериозни стресови ситуации.

Етеричното масло от грейпфрут действа еднакво ефективно на тялото и душата. То е уникален природен антидепресант, който същевременно подобрява мозъчната дейност, като повишава концентрацията и способността за запаметяване. Маслото от грейпфрут действа антисептично, диуретично и стимулиращо лимфната система. Основните му химични компоненти са: пинен, сабинен, мирцен, лимонен, гераниол, линалоол, цитронелал, децил ацетат, neryl ацетат и терпинен-4-ол.

Това есенциално масло може да се използва като ароматерапевтично средство, а също и като средство за външно приложение върху кожата, като в никакъв случай не бива да се нанася директно, а само като добавка към други продукти (носители), каквито са базовите масла, лосионите и кремовете, а също шампоани, маски и балсами за коса.

Как се добива етеричното масло от грейпфрут?

Маслото от грейпфрут се извлича чрез студено пресоване на корите на плода. Този род цитруси не е с висока маслодайност, поради което неговият добив е по-скъп, отколкото на по-маслодайните видове. За родина на грейпфрута се смята Азия, като днес този растителен вид се отглежда също в Бразилия, Северна Америка и Израел.

Растението, от което се добива маслото от грейпфрут се нарича Citrus paradisi и е от семейство Rutaceae, както и другите източници на цитрусови масла. Етеричното масло от грейпфрут е много близко по свойства до лимоновото масло, което позволява те да се заместват или комбинират. И двете масла действат ободряващо, стимулиращо и енергизиращо, поради което не се препоръчва да се използват непосредствено преди сън или да се прилагат като ароматизатори на спални, детски стаи и места за отдих.

Приложение на маслото от грейпфрут в ароматерапията

Като ароматерапевтично средство, чистото масло от грейпфрут се използва чрез вдишване, като това може да стане при инхалации или като се добавят няколко капки от маслото във ваната с вода. 2-3 капки етерично масло в арома лампа или ароматична свещ ще освежат всяко помещение и ще създадат приятна и весела атмосфера сред неговите обитатели.

Етеричното масло от грейпфрут въздейства много добре на емоционално и духовно ниво. То има свойството да енергизира коренната чакра, което го прави отличен афродизиак и средство за повишаване на либидото и при двата пола.

Като козметично средство маслото от грейпфрут може да се използва при мазна кожа и акне, а също и при мазна коса без обем, склонна към образуване на пърхот и екземи. Неговата способност да затопля и редуцира мазнините го прави подходящо средство за лечение на затлъстяване и целулит.