DT Targovishte

Вкоренител на резници или как да развъждаме цветя?

Дървета, храсти и цветя – повечето от тях могат успешно да се размножават чрез резници, което би могло да ви позволи да превърнете домашната си градина в истински рай, където да си почивате с книга и разхладителна напитка в ръка или да отмаряте следобед в приятна приятелска компания, наслаждавайки се на безгрижни разговори.

За щастие, в нашите географски ширини повечето растения могат доста успешно да се размножават по този начин, особено дървесните видове растения и храстите, които са традиционни за България, а не са пришълци. Разбира се, има и някои изключения,  ето защо преди да тръгнете да изрязвате клончета все пак е добре да проверите дали конкретният вид растение е сред тези, които могат да се развъждат чрез резници.

За целта е необходимо да изберете най-пищните и здраво изглеждащи клончета на дръвчето или храста, след което да отрежете едно. Изберете това, което изглежда да има най-много листчета, но е най-добре да няма пъпки и цъфтящи цветове. Ако такива са на лице, най-добре изберете друго или пък отстранете цветчетата с градинска ножица.

Вкоренителят за резници…

След като сте отрязали клонче с дължина от около 10 – 13 сантиметра (в редки случаи е нужно малко повече или по-малко), трябва да премахнете старателно долните листа от клончето и да натопите растението обилно във вкоренител на резници.

Вкоренителят за резници е продукт, който се предлага в търговската мрежа във всеки магазин, в който се предлагат специализирани продукти за двора и гадината.

Целта на вкоренителят за резници е да накара растението да пусне корени и съответно те да се развият в по-гъста и по-здрава коренова система.

Преди да нанесете вкоренителя, трябва да отсипете от него в друг съд за да не замърсявате съдържанието на цялото пакетче докато топите в него клончето, което предварително сте изрязали с помощта на много остра градинска ножица под мястото, на което листата се събират.

Следва да засадите растението на избрано от вас място в двора, където предварително сте подготвили малка дупчица. След като засадите клончето (резника), следва да засипете с малко количество предварително закупена градинска пръст и деликатно да напоите с вода.

Затискайте напоената пръст така, че да полепне плътно около резника. Така шансовете да се хване растението са още по-големи.