DT Targovishte
Вертикално озеленяване

Вертикално озеленяване

Вертикално озеленяванеАко градината ви е малка или разполагате само с ограниченото пространство на балкона си, или пък просто искате да създадете нещо по-различно от традиционното оформените градини, то вертикалното озеленяване е идеалното решение.

А и не е никак сложно. Използването на изправени структури при оформянето на градината е достъпно за всеки любител-градинар. Различни прегради, дървета, вече съществуващи огради и стени или дървени решетки може да използвате, за да създадете атрактивно и функционално градинско пространство. Не забравяйте и висящите саксии, в които можете да посадите любимите си цветя., като по този начин ще изпъстрите вертикалния градински кът с ярки багри и ще внесете настроение в атмосферата.

Ако все още се чудите дали да се заемете с вертикално озеленяване, предимствата на този тип градина окончателно ще ви убедят. Чрез този тип озеленяване можете да прикриете някои непривлекателни за окото гледки и да си осигурите уединение.  Другото предимство е, че по този начин въздухът циркулира по-добре около растенията и те са по-добре аерирани, което означава, че гъбните болести по-трудно биха се развили, а ако това все пак се случи борбата с тях ще е много по-лесна. Освен това тази зелена преграда ще спира вятъра и ще ви осигури уют през ветровитото време. Вертикалното озеленяване не само ще ви спести пространство, но и може да ви подсигури така желаната сянка през горещите летни дни. За да си направите такъв тип градина няма да са ви нужни повече усилия или някакви специални растения, които трудно се намират. Единствено трябва да знаете, че растенията, които се отглеждат вертикално, се нуждаят от повече поливане. Но и този проблем лесно се решава, като сложите малко мулч в основата на растенията.

Като гръбначен стълб на всяка вертикална градина можете да използвате лиани и катерливи растения. Те ще създадат наситена зелена завеса, на чиито фон ще изпъкват останалите растения, които желаете да поставите.

Първото нещо което трябва да направите, е да изберете подпората, върху която ще оформите вертикалната градина. Ако използвате трейаж, можете да го прикрепите към външна стена, но не забравяйте да оставите пространство между него и стената, за да осигурите циркулация на въздух. Видът на подпората трябва да е съобразен с растенията, които искате да посадите.  За по-мощните видове са необходими по-стабилни подпори и обратно.

След като изберете подпората, идва ред на растенията. При избора на подходяща растителност трябва да се съобразите с мястото, където ще ги поставите – на слънце, сянка или полусянка. Увивните растения, виреещи на полусенчесто до слънчево място, включват клематис, катерливи рози, кампсис, декоративни видове лози, латинка, грамофонче, сладък (ароматен) грах и др. За сенчести места най-подходящите увивни растения са глицинията, орловите нокти, брашлянът и катерливата хортензия. Катерливите и увивни растения са много привлекателни, особено ако се оформят добре. Това става лесно, тъй като растенията се насочват по опората и трябва само да се привържат към нея, за да следват желаната от нас посока. Изберете си не само зелени видове, а и цъфтящи в ярки багри. Това ще внесе свежест и радостно настроение.

Когато си избирате растенията, не забравяйте да се съобразите с факта дали са едно-, дву- или многогодишни. Ако обичате да променяте често обстановката около себе си, тогава е най-добре да се спрете на едногодишни или двугодишни катерливи растения. Но ако искате вертикалната градина да радва очите ви дълги години, тогава се спрете на многогодишните видове, които можете да разнообразявате ежегодно с различни едногодишни видове. Най-общо може да се каже, че едногодишните растения не достигат до много големи размери, въпреки че растат бързо. Многогодишните нарастват всяка година и стават по-мощни, поради което опората им трябва да е стабилна.

Изборът на растения трябва да е съобразен и с времето, което можете да им отделите. Ако сте заети и нямате свободно време, не се спирайте на екзотични видове, които изискват много грижи. Брашлянът и клематисът биха били най-подходящи за вас. Ако имате повече свободно време, тогава можете да експериментирате и с отглеждането на нещо по-екзотично – като например пасифлора. Не забравяйте, че цъфтящите растения изискват да бъдат подхранвани на всеки 2-3 седмици, Тъй като растенията във вертикалната градина, изискват по-често поливане, можете да се справите с този проблем и като смесите почвата с хигроскопични полимери (например: перлит), които бързо поглъщат водата и набъбват, а после бавно я освобождават.

Ако не желаете да отглеждате увивни и катерливи растения, то можете да си направите вертикална градина само от саксии. Висящите кошници, ограждащи вратите и прозорците, верандите и балконите, са идеално решение за отглеждането на разнообразни растения на малка площ. Можете да направите опора с форма и височина, според желанието ви, към която да прикрепите саксиите с любимите си цветя.

Не подценявайте възможностите на вертикалните градини – с тях можете да създадете зелен уют на верандата или балкона, като по този начин ще внесете късче от природата в дома си. Но не забравяйте най-важното – използвайте въображението си и се забавлявайте!