DT Targovishte
Вътрешни и външни изтривалки: Разлики, особености и как да изберем най-подходящите

Вътрешни и външни изтривалки: Разлики, особености и как да изберем най-подходящите

Вътрешни и външни изтривалки: Разлики, особености и как да изберем най-подходящите

Замисляли ли сте се как изтривалката допринася не само за поддържането на чистота във вашия дом, но и създава първо впечатление за всеки, който прекрачва прага?  С изобилието от материали, дизайни и различно предназначение, понякога изборът може да изглежда сложен. Важно е да знаем, че видовете изтривалки се делят на два основни вида – вътрешни и външни – и правилното определяне на това коя къде да поставим е ключово, за да бъдат наистина ефективни. Нека разгледаме по-подробно разликите, материалите, факторите, които да съобразим, за да направим оптималния подбор за нашия дом.

Вътрешни изтривалки: Мека повърхност и приветлив облик

При изтривалките, предназначени за закрити помещения най-широко приложение имат текстилните материали. Памук, полипропилен,  микрофибър, но също и естествени влакна – кокосови, бамбукови са популярен избор.  Можем да открием огромен спектър от дизайн – едноцветни, с весели шарки, забавни надписи или красиви изображения.  Важно е освен естетическата си стойност, изтривалката вътре в дома да е устойчива на износването, което обувките създават, на влагата, която внасят и да осигурява лесно почистване. Основната цел тук е максималното задържане на прахът, влагата, калта, преди да бъдат пренесени навътре. Редовно изтръскване, машинно пране за моделите от подходящите материали, и почистване с прахосмукачка са част от поддръжката на всекидневна база.

Външни изтривалки: Борба с атмосферните влияния и безопасност

Гума, PVC, кокосови влакна са сред материалите, които издържат на екстремните предизвикателства, на които изтривалката отвън е подложена.  Дизайнът може да бъде както изчистен, така и да имитира камък, дърво или тухла, за да придаде по-рустикален или класически вид на входа. Всичко – влага, температурни колебания, UV-лъчи, натрупване на кал и сняг, честото интензивно минаване с обувки – външната изтривалка трябва да издържи на всичко това. Същевременно, едно от ключовите й качества е да притежава противоплъзгащи свойства и да е стабилна независимо от метеорологичните условия, за да осигури безопасно стъпване за влизащите. Изтръскването, измиването с маркуч и разредени почистващи препарати при по-сериозни замърсявания са основните стъпки за почистване и поддържане на изтривалките изложени на атмосферните влияния.

Как да определим правилното място и да съобразим избора си

Съобразяването на няколко фактора ни помага да преценим кой тип изтривалка е най-подходяща за конкретното място в нашия дом:

  • Пред входната врата: Издръжливост на всякакво време е най-важният фактор.
  • За тераса или балкон: Доброто сцепление и бързото изсъхване са на първо място.
  • Вътрешен коридор Мека текстура и добро абсорбиране на влагата са желаните параметри.
  • Дизайн спрямо стила на дома: Визията може да допълва цялостната естетика, която сме изградили, стилово да допълва екстериора или интериора.
  • Леснота на почистване: Ориентирайте се към материали и поддръжка, която е съвместима с ежедневието и възможностите ви.
  • Разгледайте и други видове евтини килими, които биха подхождали на дома ви.

Допълнителни съвети

  • С домашни любимци: Грубата текстура се справя по-добре с космите и следите от кални лапи.
  • Алергии: Животинските влакна е препоръчително да се избягват, за да не се задържат алергени.
  • Хлъзгави повърхности: Гумена подложка от долната страна на изтривалката предотвратява лесното и разместване.

Не подценявайте силата на един малък детайл като изтривалката – тя ще ви осигури чистота, ще предпази подовете, но и ще повлияе положително на настроението ви и усещането за уют още от прага на дома!