DT Targovishte

Термопомпи – какво трябва да знаем за тях?

Доста често чуваме, че термопомпите са един от най-предпочитаните начини за охлаждане и отопление, както у дома, така и във фирмата. Действително системата изисква известна начална инвестиция, а работата не се извършва за един ден, но тези, които са предприели голямата крачка, със сигурност скоро ще са много доволни от избора си, защото ще го усетят на всяко ниво – като финанси, като удобство, като комфорт и домашен уют.

Охлаждат или топлят термопомпите?

Много хора се интересуват дали термопомпите имат конкретно сезонно приложение, например дали само отопляват или могат да се използват и за охлаждане през горещите летни дни. За тези от вас, които все още търсят отговор, нека кажем на кратко: термопомпите са много привлекателна възможност за всеки един дом и бизнес, защото те позволяват да се постигне идеална температура в сградата, както през летните месеци, когато е нужна надеждна охлаждаща система, така и през зимните месеци, когато е необходимо да се осигури отопление. Тази система може да се използва целогодишно, в зависимост от конкретните нужди на момента.

Какво е необходимо за да се използва термопомпа в една сграда?

Независимо дали имате желание да инсталирате термопомпени инсталации на ниска цена в частен дом или в административна сграда, първото, за което трябва да се помисли, разбира се е помещението, в което ще бъде базирана системата. Обикновено в частни домове е достатъчно едно съвсем малко помещение, например в мазата, където да инсталирате всичко. Разбира се, при големи сгради и мащабите са съответно съвсем различни и е необходимо да има на разположение по-голямо помещение, макар че тази система не е толкова претенциозна що се отнася до площ. Както вече споменахме, обикновено термопомпената система се инсталира в мазата или друго помещение от този тип, за разлика от чилърите, които най-често се поставят

Изгодно ли е ползването на термопомпа?

Термопомпите са изключително атрактивна алтернатива когато става дума за отопление или охлаждане. Те са подходящи както за инсталиране в големи сгради, например хотели, общежития, административни сгради, търговски обекти, болници, учебни заведения и други, така и за малки частни домове, основно къщи, в това число и еднофамилни такива. Причината за широката популярност на термопомпата за постигане на идеална температура в сградата е, че разходите обикновено са малки в сравнение с това, което се получава като резултат. Обикновено домовете, в които се инсталира подобна система значително намаляват своите разходи за отопление и климатизация, като получават много по-добри резултати в сравнение с други методи на отопление и охлаждане.

Как работят термопомпите?

Термопомпите имат изключително прост модел на работа, който за сметка на това се оказва доста ефективен. За целта е необходимо да има хладилен агент, който да променя агрегатното си състояние и да се придвижва по специално изградена система от тръби. И при охлаждане, и при отопление процесът е един и същ, като единственото, което се променя е посоката на движение на хладилния агент.

Скъпо ли е изграждането на термопомпена система?

Всичко зависи от мащабите, но дори и за една къща подобна инсталация може да струва няколко хиляди лева. Това, разбира се, не бива да ви плаши, защото съвсем скоро ще избиете парите от инвестицията, тъй като домакинствата с термопомпена климатизация обикновено споделят, че драстично са намалили своите разходи. А причината за по-високата цена на инсталацията е, че за самото изграждане е необходимо повече работа, повече усилия и се изисква прецизни изчисления и проектиране.

Защо са икономически толкова атрактивни термопомпените инсталации?

Причината за високата атрактивност и популярност, на която се радват термопомпените инсталации е, че за разлика от други методи на отопление, които разчитат на голям разход на електроенергия или на друг вид източник на енергия (например течни или твърди горива), термопомпите използват близък водоизточник, който е на разположение или пък въздуха от околната среда, което е дори още по-удобно. Често се използват подпочвен води, което се счита за една от най-предпочитаните алтернативи.

Как ще достигне затопления или охладен въздух до нашите стаи?

Тук вече има по-широка гама от възможности, защото веднъж затоплен или охладен, въздухът може да достигне до вас посредством система от радиатори, която наподобява класическото парно отопление, може да стане чрез вътрешна вентилационна система, чрез климатик, а също така може разбира се и под формата на подово отопление, което е предпочитано от мнозина по простата причина, че не изисква пространство, а през зимните месеци създава по-приятно усещане в помещението, тъй като топлината идва именно отдолу, което прави отоплението още по-ефективно. Това са само малка част от възможностите, а коя ще изберат клиентите, зависи изцяло от тях.