DT Targovishte

Тенденции на пазара на имоти в България в периода 2005-2015

В първите месеци на 2015 година специалистите отново препоръчват на потенциалните купувачи, които се интересуват от имоти зад граница, да обърнат внимание на България. Според Евростат и според българския статистически институт, в началото на миналата 2014 година е бил достигнато дъното на цените на българските имоти.

Експертите предполагат, че ако има растеж на цените, той ще бъде в рамките на 1-2 процента годишно. Фактически, в първата половина на 2015 година цените на жилищата в България са на нивото на цените о 2005 – за 10 години българския пазар преживя подем и падение, като преодоля най-тежката криза в световен мащаб и успя да съхрани своята жизненост и гъвкавост.

Първите признаци на стабилизация на пазара се усетиха още през 2013 година. Около средата на 2013, по време на летния сезон, се почувства връщане на интереса на чуждестранните купувачи към българските имоти. Този интерес, особено от страна на английските и руските купувачи, достигна най-ниските си нива в периода 2009-2011 г.

През 2013 годна беше отбелязан ръст не само на сделките с имоти в морските курорти, но също и на сделките с жилища в големите градове. През 2013 година обемът на имотните сделки се увеличи почти с 20 процента спрямо числото сделки за 2012 година, като в същото време цените продължаваха да се снижават, но с изключително бавни темпове.

В най-тежкия период на световната финансова криза, от края на 2008 до началото на 2012 година, цените на имотите в България загубиха почти половината от стойността си. Пи това обемът на продажбите през този период се съкрати в различни региони от страната от 2 до 3 пъти в сравнение с годините на растеж от периода 2004-2008. Относително стабилни останаха само пазарите на имоти в Бургас, Варна и София.

Поради изброените по-горе причини, ситуацията през 2013 година беше възприета като изключително положителна – цените на имотите в България не растяха, но вече и не попадаха надолу в свободен полет, както бяха свикнали всички през 2009 и 2010 година. Пи това през 2013 количеството на сключените имотни сделки започна видимо да се увеличава.

2013 и 2014 се отличиха с уникални събития в национален, европейски и световен мащаб, които се отразиха също и върху пазара на имоти. Нарасна чувството за нестабилност заради проблемите с КТБ и заради избухналите въоръжени конфликти в различни части на света. През 2014 допълнително напрежение внесе войната в Украйна и сриването на руската рубла. Руските клиенти значително обедняха, което се отрази в 20-процентно отдръпване на купувачите от Руската Федерация от имотния пазар на България.

В същото време обаче, в края на 2014 – началото на 2015, жилища в България започнаха по-активно да купуват граждани на Украйна, Беларус и Казахстан. Активизираха се и британските купувачи, които като че ли отново преоткриват България в качеството й на евтина дестинация за покупка на задграничен имот. Появиха се купувачи и от Скандинавските страни. Най-активните купувачи през 2014 и първата половина на 2015 година обаче са българите.

Уморени от политически игри и банкови проблеми, мнозина сънародници решиха, че не си струва да държат пари в проявилите се като не особено сигурно банков институции, и започнаха по-активно да влагат парите с в жилищни и бизнес имоти. По преценка на експерти, през 2014 и 2015 г не по-малко от един милиард лева от спестяванията си, населението на България е пренасочило към покупка на имоти.