DT Targovishte
Световното по футбол може да обърка плановете на Манчестър Юнайтед за сезона

Световното по футбол може да обърка плановете на Манчестър Юнайтед за сезона

Световното по футбол може да обърка плановете на Манчестър Юнайтед за сезонаОбявеното за края на годината – през ноември и декември, Световно първенство по футбол, може да обърка плановете и програмите на множество първенства и лиги в цял свят, включително и в Европа. Не прави изключение и Манчестър Юнайтед, който и без това е в труден период и няма нови качествени попълнения, докато редица титулярни играчи могат да си отидат в обозримо бъдеще..

Как отборът ще се ориентира в предстоящия сезон и какво ще е представянето му във Висшата лига на Англия и в европейските турнири, тепърва ще разберем, но Мондиал 2022 наистина влияе много на всички планове. Графиците на всеки един отбор, включително и този на Манчестър Юнайтед ще бъдат нарушени сериозно през следващия сезон.

Всичко това се дължи най-вече на това, че тази година Мондиала е планиран за ноември и декември за разлика от обичайния период за подобни форуми досега през летните месеци юни и юли. Това е така поради драстично високите температури в страната домакин Катар по време на летните месеци. Решението за преместване на световния футболен форум за по-късно през годината, разбира се, ще има голямо влияние и върху вътрешните лиги по света, не на последно място и в Англия.

Според публикация на The Times, сезон 2022/23 във Висшата лига ще стартира по-рано от обичайното, а първият кръг от мачовете ще бъде изигран на 6 август, с клубовете от Чемпиъншип, Лига 1 и Втора лига.

От 6 август отборите от Висшата лига на Англия ще имат 16 мача преди Световното първенство по футбол в Катар да започне на 21 ноември. След това те имат още 22 мача, след като турнирът приключи на 18 декември. Ако всичко върви според плановете, сезонът на Висшата лига приключва по график на 28 май 2023 г.

Освен сезонът във Висшата лига, ще бъдат засегнати и Шампионската лига на УЕФА, и ФА Къп. Според публикацията финалът на Шампионската лига, домакинстван от Турция, е планиран за 10 юни, а финалът на ФА Къп – на 3 юни.

Безпрецедентно е финалът на ФА Къп да се провежда през месец, въпреки че от друга страна се наложи той да бъде проведен през август 2020 г. поради пандемията и периода, в който футболът беше изпратен в режим на изключване.

Съобщава се, че някои клубове от Висшата лига се надяват да получат потвърждение за началната дата на кампанията 2022/23 възможно най-скоро, за да планират предсезонни турове.

Що се отнася до европейските надпревари, УЕФА иска да проведе шестте мача в групата в Шампионската лига, Лига Европа и Лигата на конференции преди 2 ноември. Ако това се окаже така, вероятно ще означава, че извън международните паузи ще има европейски клубен мач ежеседмично през месеците септември и октомври, с изключение на седмицата, когато третият кръг на Carabao Cup ще заеме централно място.

Последният кръг от мачовете на лигата в Англия е планиран за 12 и 13 ноември преди седемдневният период за повикването на спортистите за Световната купа да започне на 14 ноември. Оттогава ще има пауза във Висшата лига и шампионата, но мачовете от шампионата са планирано да се подновят, след като груповите фази на Световната купа приключат на 4 декември.

Вътрешният футбол в Англия ще продължи отново веднага след финала на Световното първенство, като 16 отбора трябва да се състезават в четвъртия кръг на Carabao Cup на 21 декември, както и ще се играе пълен кръг от мачове за лигата на Boxing Day, според английската традиция.

При всички положения е ясно, че играчите няма да получат зимна почивка през сезон 2022/23, но няма и да има голям международен турнир през лятото на 2022 г., така че футболистите ще имат възможност да презаредят батериите си след края на този сезон.

Все пак стана ясно, че Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) има притеснения относно изискванията, които ще бъдат отправени към някои играчи по отношение на броя на мачовете, и планира да говори с Висшата лига и EFL, за да потърси яснота за това какво може да се случи. Цитиран от The Times, източник на PFA казва: „Не сме получили нищо официално относно плана за сезон 2022-23 и очевидно натрупванията на  мачове ще са голям проблем за нас“.

Феновете се надяват, че въпреки трудностите, Манчестър Юнайтед ще продължи с добрите резултати. Все още има обаче много въпросителни и непредвидени усложнения, които като нищо могат накрая да объркат плановете дори на „червените дяволи“.