DT Targovishte

Сок от алое вера – може ли да се пие и за какво е полезен?

От самата зора на човешката цивилизация хората са добре запознати с положителните свойства на растението алое вера. То се използва за лечение на различни заболявания, но може и да се прилага по различен начин просто с профилактична цел или за разкрасяване.

Може ли да се пие сокът от алое вера?

Сокът от алое вера не се различава от соковете на останалите плодове. Самото растение е напълно безвредно и неговият сок е годен за пиене, стига разбира се да има такова предназначение. Запомнете, че никога не бива да пиете сок, който е предназначен за друго ползване! Ако купувате сок от алое вера обърнете специално внимание на опаковката за да се уверите, че това е именно продукт за пиене, а не някакъв козметичен продукт. Ако това напътствие ви се вижда глупаво, добре е да знаете, че всъщност много хора не знаят кое става за пиене и кое не, защото никога не са виждали или опитвали сок от алое вера.

Пиенето на сок от алое вера…

Пиенето на сок от алое вера става все по-нашумяло през последните години. То се превърна в голям хит сред хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот. За тази напитка се изписаха какви ли не позитиви, а описанията варират от цялостно ободряващо средство, та чак до средство за подобряване функциите на храносмилателната система. Истината е, че за качествата на чистия сок от алое вера се знае сравнително малко и повечето твърдения за неговата сила са до голяма степен хипотетични и все още са нужни доста изследвания за да бъдат доказани напълно. Извън света на маркетинга обаче, сокът от алое вера притежава действително някои много ценни свойства, които могат да окажат благоприятен ефект върху човешкото здраве. Дори и рекламите леко да пресилват неговите качества, все пак този продукт действително не бива да се подценява.

Сокът от алое вера е много богат на различни витамини…

Едно от първите неща, които е редно да се кажат за пиенето на сока на това изключително здравословно растение е, че той е богат на някои доста ценни и важни за здравето витамини. В него се съдържат витамин С, витамин В (В1, В2, В3, В6, В12), както и витамини А и Е. Това го прави верен съюзник на имунната система в борбата с вирусите и освен това допринася за доброто здраве на кожата и косата, особено за това да бъдат те много здрави и блестящи.

Сокът от алое вера стимулира производството на колаген и растежа на косата…
Редовният прием на чист сок от алое вера в малки количества помага за растежа и укрепването на косата и освен това помага на тялото да произвежда по-лесно колаген. Колагенът от своя страна е считан за съставката на младостта. Всъщност, именно колагенът е разликата между младите и старите хора. С напредване на възрастта, колагенът започва да намалява. Това прави кожата по-отпусната, тенът – повехнал, а тъканите губят своята еластичност и стегнатост. Приемът в малки количества на чист сок от алое вера може да допринесе за забавяне на тези процеси в не малка степен.

Подсилва имунната система…
Както загатнахме преди миг, сокът от алое вера се счита за изключително полезен от гледна точка на това, че може да подсили имунната система. Той има ясно изразен антибактериален, противовирусен и противогъбичен ефект, което не позволява развитието на патогени в човешкото тяло. Освен това сокът от алое има и противовъзпалителни свойства, които оказват цялостен благоприятен ефект върху организма, спирайки различни по мащаби възпалителни процеси.

Чистият сок от алое вера помага при храносмилателни проблеми…
Приеман в минимални количества като хранителна добавка, чистият сок от алое вера може чрез своите оздравителни свойства да въздейства върху храносмилателната система. Възможно е да доведе до подобрение здравето на стомаха и червата.

Алое вера и нейното външно приложение…
Макар че много често вече се говори за ползите от приема на чист сок от алое вера, според специалисти нищо не може да се потвърди все още на 100% и напълно доказани са все още единствено резултатите от външното прилагане на продукта. Това разбира се не означава, че няма да има ползи от приема на чист сок от алое вера, а просто, че са нужни още изследвания в областта, които напълно да изяснят всички негови свойства.

При външно приложение чистият сок от алое вера дава изключително добри резултати при изгаряния и наранявания на кожата. Сокът на растението стимулира производството на колаген и съдържа голямо количество хиалуронова киселина. Всичко това кара кожата да се възстановява много бързо и ефективно.

При външно приложение чистият сок от алое вера помага при зачервявания на кожата, при проблеми с акне и други подобни. Намалява вероятността от поява на бръчки и дори вече съществуващите могат видимо да намалеят. Освен всичко останало кожата става мека, гладка и нежна, а блясъкът – видимо забележим.

Причината поради която алое вера е безкрайно полезно в различни случаи на проблеми с акнето е неговият антибактериален ефект, който не позволява на вредните бактерии да се развият в порите на кожата на лицето и да предизвикат акне. Освен това, всяко акне е съпроводено с известно локално възпаление, което отново не може да възникне поради влиянието на противовъзпалителните свойства на алое вера.

Особености…
От изключително голямо значение е вие да се уверите, че алое вера е предназначено за вътрешно приемане. Имайте предвид, че повечето продукти от алое са подходящи единствено за външно приложение и приемани като сок или хранителна добавка могат да са изключително вредни. За да намерите алое, което да е годно за консумация, вие трябва да проучите внимателно и да се консултирате с вашия личен лекар. Той може да ви насочи към подходящ продукт. Освен това, имайте предвид, че приемът на сок от алое вера може да противоречи на приема на някои лекарствени продукти, които приемате.