DT Targovishte
Ръководство за поддръжка на бижутата в отлично състояние

Ръководство за поддръжка на бижутата в отлично състояние

Ръководство за поддръжка на бижутата в отлично състояниеБижутата са любимата колекция от произведения на изкуството за всяка жена, независимо дали са семейна реликва, романтичен подарък, огромна финансова инвестиция или ниско бюджетна имитация. Тяхната основна задача е да добавят луксозен нюанс към цялостната ни визия, а това е напълно невъзможно, ако самите те не са в идеално състояние.

В настоящия материал ще предложим полезни съвети как да се грижите за любимите си бижута – как да ги предпазите от повреждане, как да върнете първоначалния им блясък и как да ги съхранявате, така че да ги предпазите от вредното въздействие на околната среда, от механично повреждане и нежелана среща с опасни химикали.

Почиствайте спрямо особеностите и нуждите на всеки материал

Под общата категория ‘’Бижута’’ са събрани толкова много и различни като вид накити, всички те изработени от различни материали. Както благородните, така и обикновените метали имат различни свойства и характеристики, а това означава, че в никакъв случай не могат да бъдат почиствани по един и същ начин и с едни и същи средства. Експертите съветват да се консултирате с доверен бижутер за начина, по който да почиствате всеки отделен накит.

Избягвайте ултра-звуковото почистване на по-деликатните камъни

Почистването на бижутата с ултра звукови устройства е голям хит в последните години, но и крайно неудачно за някои декоративни орнаменти. Докато за различните метали ултра-звукът е идеално решение, то за перлите, коралите и някои по-деликатни полускъпоценни камъни като смарагда, този начин може да се окаже фатален. Избягвайте почистването с по-груби абразиви и силни химикали. Чудесен начин за почистване на бижутата у дома е накисването им в газирана вода за поне едно денонощие.

Превенцията е най-добрата грижа за бижутата

Много по-лесно е да предпазите любимите си бижута от повреждане, отколкото да възстановите различни по вид поражения. Имайте предвид, че козметичните продукти са враг на по-деликатните камъни и перлите, а също и на любимите ни камъни Сваровски. За да запазите блясъка им максимално дълго, е добре да ги свалите докато нанасяте грима и оформяте прическата. Лакът за коса и парфюмите са сред най-големите врагове на лъскавите украшения. Нека поставянето на бижуто бъде последният детайл от вашия тоалет преди да излезете.

Ключът е в перфектната организация и подредба

Дори да нямате куп скъпи бижута, перфектната организация е изключително важна. Тя не само ще ви позволи да спестите време, знаейки кой накит точно къде се намира, но и ще предпази любимите ви обеци, колиета, гривни и пръстени от издраскване, вследствие триенето помежду им. В специализираните магазини ще намерите прекрасни кутии за съхранение на бижута с контурирани отделения за различните видове и модели. Ако сте щастлив притежател на голямо количество накити е добре да закупите няколко кутии или по-голяма с различен брой отделения.

Доверете се на професионалистите

Колкото и да ви се иска да спестите пари, в някои случаи е по-добре да се доверите на професионалист за почистването на по-деликатен и скъп накит. Все пак, няма логика в това да се скъпите, когато става въпрос за бижу, струващо няколко стотин (или хиляди) лева. Професионалното почистване е най-добрата грижа, която можете да осигурите на любимото си бижу. В много от случаите ще получите и полиране, заглаждане на драскотини и защита на камъните, което ще удължи значително живота на любимите ви украшения.