DT Targovishte
опънат таван

Предимства и недостатъци на различните видове опънат таван

опънат таванОпънат таван по своята същност е PVC платно, което е опънато по тавана и стените на цялата стая чрез харпун ( огъващ се профил от издръжлива пластмаса, който се захваща по краищата на скроеното и готово вече платно) и специални профили.

Изпъването става, след като въздухът се нагрее преди това до 60 градуса. Когато температура в стаята се върне до нормалните граници, таванът окончателно се оформя до завършен вид.

Видове опънати тавани

Опънатите тавани се различават по различни критерии (различно покритие, с принтирани елементи и т.н.) :

 • Гланциран лак – формата на платното е полуогледално и по този начин се създава впечатление за по-голям обем на помещението;
 • Матови – визуалният ефект е повърхност която е с перфектно състояние (измазана и боядисана) – семпло и красиво решение;
 • Полупрозрачни – тези платна имат възможност да пропускат светлината. Така дават възможност да се осветява помещението без поставянето на повече осветителни тела;
 • Сатенени – ефектът при тях наподобява този на матовите опънати тавани. Стоят по-гладки и изглеждат като гипсокартон;
 • С фотопечат – вид опънати тавани върху които може да бъдат отпечатани разнообразни текстури.Допълнително може да бъде поставено осветление, чрез което се постига наистина поразителен ефект. Идеята е много подходяща за детски стаи.

Имитиращи различни видове материали – опънати тавани, които успешно имитират метал, различен вид камък, дърво и други;

Артистични – с възможност за оцветяване на платната със собствени илюстрации;

Плюсове и минуси на опънатия таван

Опънатия таван има редица предимства, с които ще ви запознаят специалистите от борса за строителни материали АТЕК 1.

 1. Един от плюсовете им безспорно е добрата изолация която правят.
 2. Основното им предимство заради което хората се спират на тях е невероятният визуален ефект който може да се постигне. Удобсни са за поставяне както у дома, така и в заведения.
 3. Възможността за избиране на индивидуални рисунки и уникални изображения. Крайният резултат дори при едно „звездно небе” е така реален, че няма как да се постигне с нито един друг вид материал.
 4. Следващо предимство на тези типове тавани е лесната им поддръжка. В забързаното ежедневие този факт не е за пренебрегване. Напълно достатъчно е таванът да се забърше с мека памучна кърпа която е леко навлажнена. Освен това не е необходимо периодично освежаване.
 5. Този вид тавани не пропускат вода, затова не са причината за появата на мухъл или образуването на конденз, което ги превръща в идеално решение за мокрите помещения.
 6. Монтажът е бърз, лесен и чист. Строителните отпадъци след монтирането са значително по-малко, отколкото при другите окачени тавани.

Недостатък на опънатите тавани е това, че когато при полупрозрачните платна има и вградено осветление, се създава неудобство по отношение на подмяната на осветлението, т.е. се налага таванът да се разкачи, а това неминуемо ще създаде нови разходи.

Цената на опънатите тавани е друг техен недостатък, тъй като са доста по-скъпо от обикновените тавани изпълнени например с гипсокартон. Но какво по-хубаво от това да имаме синьо небе и облаци на тавана си?