DT Targovishte

Ползи от масажа на цяло тяло – това, което вече знаете

Усещате напрежение, стреса ви идва в повече, а болките в раменете и кръста са вече нетърпими? Вие имате нужда от почивка, а за да се отървете нацяло от всичките негативи и да забравите за всичко подарете си час пълен релакс с масаж на цяло тяло.
Масажът е неинвазивен и хуманистичен подход основан на естествената способност на тялото да се самолекува. А, какви точно са ползите от редовното масажиране на тялото ви, вижте тук:

 1. Повишава кръвообращението – Това позволява в тялото да постъпва повече кислород и хранителни вещества към тъканите и жизненоважните органи.
 2. Стимулира притока на лимфа – Лимфата е естествената защитна система на организма от токсични нашественици. Доказано е, че при пациенти с рак на гърдата, чрез масажа се стимулира увеличаването на клетките, които се борят с рака.
 3. Подобрява се състоянието на кожата – Чрез увеличаване циркулацията на кръвта и лимфата.
 4. Отпуска и облекчава пострадалите и изморени мускули.
 5. Намалява мускулните спазми и крампи.
 6. Увеличава подвижността на ставите.
 7. Намалява времето за възстановяване – помага при подготовката за изморителни тренировки и премахва болките след тях при всички спортисти.
 8. Освобождава ендорфин – Хормонът е естествено болкоуспокоително за организма, използва се при хронични болки, злополука, възстановяване след операции, за да се облекчи и контролира болката.
 9. Намалява следоперативни сраствания и отоци – Прилага се, за намаляване и редуциране на съединителната тъкан на белега след оздравяване.
 10. Подобрява обхвата на движение и намалява дискомфорта при пациенти с болка ниско в кръста.
 11. Облекчава болката при страдащи от мигрена и намалява нуждата от медикаменти.
 12. Осигурява упражнения и стречинг при хора с атрофирали мускули и намалява съкращението на мускулите при хора с ограничен обхват на движение.
 13. Играе голяма роля в помощ на майките за по-бързо раждане, с по-малко медикаменти, по-малко депресия и тревожност и по-кратък болничен престой.

Освен стандартния масаж на цяло тяло, който какво вече видяхте има изключително благоприятно действие върху целия организъм, комбинацията му с други терапии за тяло също има доказано положителен ефект.

Ето и някои от най-популярните други терапии за тяло:

 • Техника Александър – Тя носи името на създателя си актьорът Ф.М. Александър. Създадена е в средата на 19 в. Той се опитал да разбере собствените си дисфункции при движение на сцената. Акцентът ѝ е върху наблюдение и модифициране на неправилните модели на движение, като по този начин се намалява физическия стрес върху тялото.
 • Кранио-сакралната терапия – Тя е много лек метод за манипулиране на кранио-саракната система на организма (тя се състои от тънки мембрани и цереброспинална течност, която заобикаля и предпазва мозъка и гръбначния мозък), като подобрява функцията на централната нервна система, разсейва негативните ефекти в следствие на стрес и подобрява здравето и неговата устойчивост към болестите.
 • Рейки – Терапията е на основата на всеобщата енергия на живота, която се намира навсякъде около нас и служи за изравняване на чакрите и довеждане на лечебната енергия до органите и жлезите. Тази техника използва визуализация, тъй като практикуващият действа като канал за жизнената енергия.
 • Ролфинг техника – Тя се използва, за да пренареди сегментите на тялото посредством дълбок масаж, с цел да се постигне симетрия. Лечението се прилага в серия от 10 сесии.
 • Шиацу – Е традиционна японска техника, при която с помощта на натиска от пръстите върху традиционните акупунктурни точки се провежда лечение. Тя работи върху отблокирането на енергийните потоци и да се възстанови баланса на меридиани и органи.

Необходимостта от докосване
Като общество ние сме лишени от докосване и това може да доведе до заболяване и емоционална нестабилност. Всеки човек има нужда от докосване и това му дава усещане за благополучие и сигурност.
Изследванията са установили, подобрение в развитието и наддаване на теглото при недоносените бебета, които са били масажирани. Също така масажа на цяло тяло им помага по-бързо да се социализират, плачат по-малко и бързо наддават на тегло.