DT Targovishte
Подобряване на почвата

Подобряване на почвата

Подобряване на почватаДобре структурираната почва е зърнеста, богата на хумус, пропусклива и при навлажняване не се размазва. И все пак, каква е почвата в градината? Това се проверява лесно като я намокрите и „умесите” в дланта си. Ако от нея се образува шнур, от който става пръстен, почвата е много глинеста и уплътнена.

При изсъхване тя се слива и нацепва, а обработката й е трудна. Напукването на шнура при огъването му показва, че почвата е рохкава и с добри свойства. Изтича ли обаче между пръстите, това със сигурност е песъчлива почва. Тя не задържа вода и минералните вещества се отмиват в дълбочина.

Песъкливите почви са бедни на хумус и минерални вещества, което ще доведе до жълтеене на тревния килим.

Най-добър подобрител е торфът, който свързва почвените частици и води до увеличаване на водозадържащата способност. Разпръсквайки го силно раздробен, навлажнен и в норма 3-4 л/м2.

Органичните торове притежават подобни качества и са най-евтини, но съдържат плевелни семена. В случая подходящ е угнилия птичи тор в комбинация 1:1 с торф и общо количество 2 л/м2.

Подходящи естествени подобрители за леки почви са бентонитът и фосфоритът. Бентонитът е силно леплив и трайно стимулира изграждането на хумус, като необходимата норма е около 300 г/м2.

Фосфоритът съдържа над 32 % калций и 20 % фосфор, които активират активните вещества в почвата и влияят положително върху растежа на тревата.

Глинестите почви набъбват при поемането на влага и спират достъпа на въздух към долните слоеве.

При този случай проникването на корените на тревата се затруднява, което влияе на нормалното им развитие. В последствие тревният килим ще изсъхва на петна и няма да ви радва. Подобряването му се състои във внасянето на остроръбест пясък, зоолит, перлит и др., които разместват глинестите частици.

Пясъкът трябва да е речен, с едрина 1,5 – 2,0 мм, а нормата е 3 – 5 кг/м2. По-високите норми са за силно уплътнени почви.  Ако правата лопата трудно се забива, това вероятно е много тежка почва. В този случай ще е необходимо да изкопаете горния слой на 20 см и да направите дренаж (подложка) от смляна сгурия или шлака с дебелина 8 – 10 см.

Добър ефект се получава отново с внасянето на фосфорит и доломит, но този път в двойно по-ниски норми. Не е за пренебрегване и дървесната пепел, която трябва да се употребява с норма около 0,6 кг/м2.

Технологията за внасяне на подобрителите се състои накратко в следното:

–          След като разпръснете равномерно избрания подобрител е необходимо третираната площ да се прекопае или фрезова на дълбочина 10 – 15 см, за да се смесят добре компонентите;

–          Ако почвата е твърде суха, трябва предварително да я полеете и да изчакате да изпръхне (да не се лепи) и тогава да се прекопае или фрезова. За по-леките почви е добре и да се валира, за да се избегне бъдещо слягане на тревната покривка.

Оптимални условия:

–          Почвата: структурна, песачливо-глинеста

–          Частици: до 15 мм в повърхностния слой

–          Наклон:  1 – 3 градуса (max 20 )

–          Подпочвени води: не по-високо от 60 см.

–          Водопропускливост: не трябва да задържа вода

–          Просъхване: 6 – 7 дни след напояване

–          Изложение: слънчево, проветриво