DT Targovishte
Плодовете

Плодовете – за ядене или пиене?

Плодовете Нямате желание да белите и с удоволствие посягате към смутита, ласита (смути с кисело мляко) и млечни напитки от хладилния рафт. Но първото впечатление за тях по отношение на здравословен ефект и съставки може да се промени.

Често стоят на входа при плодовете: пъстри шишенца със смутита, модерни напитки от плодове и плодов сок. Дори още по-нататък при млечните продукти, клиентите намират високите удобни кофички с ласи за екзотика сред напитките. А там сред продуктите от извара чакат млека, които не са за ядене, а за пиене. Всички изглеждат вкусно и охладени са най-вкусни. Но многообещаващите им съставки не ги правят автоматично здравословни.

Фино пресовано плодово пюре: смутитата се правят обикновено от целите плодове без кората и ядките. Плодът се пюрира и се смесва с плодов сок. Базата на всички смутита: банани и ябълки. Те са сладки и доставят пектин, който прави напитката „smooth“ – гладка. В зависимост  от вида се добавят ягодоплодни, грозде, манго, киви, ананас или кокосово мляко. И въпреки, че плодовете внасят много от собствения си вкус, някои смутита се подправят с допълнителни аромати.

Това съдържа едно смути

Какво да съдържа смутито, решава този, който го прави. Няма задължително правило. По-добре е напитките да имат висок процент плодово съдържание. Това означава: съдържанието на плодове да бъде най-малко 50% спрямо плодовото пюре, както и да съдържа парченца от плода, защото именно в тях се крият полезните фибри и вторични растителни вещества.

Съдържанието върху етикета показва какви части плод и сок съдържа смутито. С него може да заместите 1-2 порции пресни плодове, но не е препоръчително да приемате повече. Плодовите напитки засищат определено по-малко от пресните плодове, защото те трябва да се смилат по-дълго време, като по този начин стомахът е ангажиран повече. Друг недостатък: смутитата съдържат много захар. Дори и да не се подслаждат допълнително, плодовата захар, която съдържат плодовете може да предизвика напълняване. Изчислено е, че в едно смути (330 мл) се съдържат 13 бучки захар.

Плодове с кисело или прясно мляко

Ласитата и млечните напитки също са на мода. Основната съставка на ласитата, чиято оригинална рецепта произлиза от Индия, е гладко разбито пълномаслено кисело мляко. Към това се добавят пюрирани ягодоплодни, парченца манго или ананас, кокосово мляко, подправки или екстракт от розов цвят, както и сгъстяващи средства. Напитките с кисело мляко обикновено са смесени с плодови пюрета или плодови концентрати. Те също имат добавени сгъстители за по-гъста консистенция. Повечето се състоят от череши, ягоди или малини, както и допълнителни вещества като стабилизатори, регулатори на киселинността и подсладители. Ако не желаете да ядете всичко това, био вариантите не съдържат повечето от тези съставки.

Захарните капани

Ласитата и млечните напитки съдържат много захар или съответното количество подсладител. Ласитата се подслаждат с бяла или кафява захар, а напитките с кисело мляко най-често с микс от декстроза, глюкоза, фруктозен сироп и захар. В зависимост от разфасовката или големината на шишето, вървят и съответните калории: 250 мл ласи могат да съдържат 10 бучки захар, 500 мл млечна напитка дори до 23 бучки. С около 80 калории на 100 г калорийното съдържание на ласитата и напитките съответства на това на плодовите млека, но когато са под формата на напитка, поемаме доста повече.

Заключението: Напълно нормално е от време на време да се изпие някое смути, ласи или млечна напитка за разнообразие. Поради високото си съдържание на захар и относително високата цена, те не биха могли да заменят пресните плодове, зеленчуци и натурални млечни продукти.