DT Targovishte

Плодова домашна ракия от ябълки и кайсии

Плодовата домашна ракия е особено ценна напитка в днешните икономически условя.

Нека да започнем с Ябълковата ракия.

Беритбата на материала се извършва в технологична зрелост. Плодовете се надробяват с чукове или с режещи мелачки. Желателно е плодовете да се режат на по-дребни парчета, което улеснява отделянето на сока и протичането на ферментацията. С оглед повишаване на рандемана на ракията, захарността на плодовата каша може да се повиши чрез добавяне на захар или компоти и мармалади с изтекъл срок на консумация. По време на ферментацията кашата може да се разбърква два пъти на ден (сутрин и вечер), което ще повиши качеството. Ежедневно се следи хода на ферментацията и след приключване веднага се изварява.

Кайсиева ракия

Произвежда се от добре узрели, здрави плодове от всички сортове кайсии и зарзали. В зависимост от сорта захарността варира от 8,0 до 10,0%. Беритбата, транспортирането,
преработката, алкохолната ферментация и дестилацията се извършват, както при сливите.

Съгласно Българския държавен стандарт (БДС) алкохолното съдържание на кайсиевата ракия е 37-38°, което трябва да се има предвид при коригирането. След корекцията ракията може да се оцвети с карамел до светложълто и задължително се прехвърля в дървен съд за кратко отлежаване. Поради силно изразения специфичен приятен плодов аромат, кайсиевата ракия не се нуждае от продължително отлежаване. Достатъчни са 1-2 месеца за балансиране на аромата с цвета и вкуса и е готова за консумация. Налива се в бутилки.

Смесена плодова ракия

Поради малките количества плодове от един овощен вид в домашни условия редовно се произвежда домашна ракия от плодовете на различни овощни видове, които зреят едновременно. Преработката може да стане на ръка. Костилките се отделят задължително. При нужда захарното съдържание на плодовата каша се повишава до 15-16% чрез използване на захар, захарно цвекло или захарна тръстика. След приключване на процеса материалът трябва да се извари в кратки срокове съгласно установената практика.

Произведената ракия се коригира по отношение на алкохолно съдържание и се налива в съда за отлежаване. За подобряване на качеството може да се обработи и чрез прилагане на някои от описаните технологични практики.