DT Targovishte
Парфюм - видове, концентрация, нотки и колело на ароматите

Парфюм – видове, концентрация, нотки и колело на ароматите

Парфюм - видове, концентрация, нотки и колело на ароматитеПарфюм – определение

Парфюмът представлява композиция от ароматни масла с определена концентрация разтворени във вода или алкохол. Всички известни търговски марки пазят своите формули в дълбока тайна, така че те да не могат да бъдат лесно копирани. Един парфюм може да бъде съставен от няколко парфюмни масла.

Концентрация на парфюмите

Различните видове парфюми се разграничават по нивото на наситеност на ароматни масла в разтвор от алкохол или вода, или алкохол ( етанол ) разреден с вода. С увеличаването на концентрацията на ароматните масла правопропорционално се увеличава дълготрайността и интензивността на аромата. По-долу ще покажем различните концентрации подредени в обратна градация:

  • Парфюм екстракт (Pure Perfume) – 15-40% ( най-често 20% ) ароматни съединения;
  • Esprit de Parfum / жив парфюм – (ESdP): 15-30% ароматни съединения;
  • Eau de Parfum (EdP), Parfum de Toilette (PdT): 10-20% (типичен ~15%) парфюм;
  • Eau de toilette (EdT): 5-15% (типичено около ~10% ) така наречената тоалетна вода;
  • Eau de Cologne (EdC): 3-8% (типичен ~5%) обикновено свежи аромати “Original Eau de Cologne” е търговска марка;
  • Perfume mist: 3-8% (неалкохолен разтвор);
  • Splash (EdS) и After shave: 1-3% ароматни съединения “EdS” е търговска марка.

Ароматни нотки – определение и пирамида

Парфюмът е обяснен като метафорично с три поредни музикални нотки, които се сливат в хармоничен ароматен акорд. Нотите се развиват в топ нотки с мигновено впечатление, които преминават в междинни нотки водещи до основната нотка накрая. Тези нотки се създават много внимателно като се използват знанията за изпарителния процес на парфюма.

Връхни нотки – ароматът им се усеща веднага след пръскането на парфюма. Те се състоят от малки, леки молекули, които бързо се изпаряват.

Средни нотки – ароматът на парфюма, който се появява точно след като топ нотките се разсеят. Съединенията на средните нотки формират „сърцето“ на парфюма и маскират първоначалния неприятен ефект на основните нотки, които стават по-приятни с времето.

Основни нотки – мирисът на парфюма, който се появява малко след средните нотки. Основните и средните нотки заедно са основната тема в парфюма. Основните нотки придават дълбочина и плътност. Съединенията от този клас са богати и дълбоки, и обикновено не се изпаряват до 30 минути след нанасянето.

Изберете своя любим парфюм от justproveit.bg