DT Targovishte
традиционния тайландски масаж

Основни принципи на традиционния тайландски масаж

традиционния тайландски масажИмали ли сте удоволствието да се насладите на традиционен тайландски масаж, изпълнен по всички правила на древната източна практика? Изненадахте ли се, когато масажистът включи в действие стъпалата, коленете и лактите си? Много е възможно начините, по които са ви усуквали и разтягали да не са ви били съвсем приятни в конкретния момент, но едва ли ще отречете, че след сеанса сте се чувствали като преродени. Заредени с енергия и в кондиция, не само физически, но и емоционално.

В следващите редове ще опитаме накратко да ви запознаем с принципите на тай масажа. У нас тази лечебна практика е слабо позната, но в световните мегаполиси тя е популярна терапия, практикувана във всеки СПА център и масажен салон. У нас едно от реномираните масажни студия, предлагащо богат асортимент от тайландски масажи е ТАО Център, намиращ се в столичния квартал Лозенец. Обезателно го посетете!

Основни принципи и произход

Малко хора знаят, че за произхода на тайландската масажна техника важна роля имат както аюрведическата, така и от традиционната китайска медицина. Поради стратегическото си местоположение между Индия и Китай, Тайланд е свидетел на непрекъснат поток от хора, идеи и практики от традиционната медицина на двете страни. Той е оформен в много отношения от всяка от тях.

Традиционният тайландски масаж работи конкретно върху меридианните (енергийни) линии в тялото, известни в азиатската култура като „сенс“. Когато човек се разболее, потокът от енергия около тялото е блокиран или не се движи толкова свободно, колкото би трябвало. Тайландският лечебен подход е добил световна популярност с това, че насърчава притока на енергия, внасяйки хармония и баланс в тялото.

По време на масажа, терапевтът се фокусира именно върху меридианите. С дланите и пръстите на ръцете си той притиска тъканта по протежение на енергийните линии, с което затопля мускулите и увеличава притока на кръв. Работата около ставите, техниките за освобождаване на напрежението и насърчаване на движението се случват преди разтягане на крайниците.

Чрез въздействието по меридианните линии и стави, масажистът затопля тялото физически и емоционално, осигурявайки максимална полза от разтягането. Най-голямата разлика между тайландския и другите видове масаж е, че тай методът използва точки на натиск, разтягане на мускулите и компресия в ритмично движение.

Когато правят масажите, терапевтите използват ръце, крака, лакти, предмишници и колене. Изпълняват се върху удобна постелка на пода – обикновено без използване на масла, така че не се налага събличане на дрехите. Предимствата на редовния тайландски масаж включват облекчаване на запек, главоболие, ишиас, болки в гърба и шията.

Впоследствие почти всички се чувстват спокойни, освежени и много по-гъвкави, а тези, които редовно се подлагат на процедурите, идват, за да се насладят на техниките за дълбок натиск и по-грандиозните манипулации. Не трябва да страдате от болка или силен дискомфорт по време на манипулацията.

Носенето на свободни, не-прилепнали дрехи, се насърчава. Информирайте терапевта си за всички здравословни състояния и притеснения преди терапията. По време на сесията сигнализирайте, ако нивото на натиск е твърде меко или твърде силно – никога не трябва да е болезнено.

Ако чувствате дискомфорт по време на сеанса, изберете по-нежна форма на лечение като Thai Aroma Massage. Той включва топли билкови компреси, които бавно освобождават силата на ежедневния стрес, ревитализирайки енергията ви и карайки ви да се чувствате напълно отпуснати и спокойни.

Тайландският масаж се практикува повече от 2500 години, през които винаги е успявал да лекува, да отпусне и освежи. Насладете се на този холистичен подход към лечението, залагащ на дълбокото притискане и разтягане на физическото и енергийно тяло. Мощна форма на интегративна медицина от Далечния Изток.

Източник: https://taocenter.bg/