DT Targovishte
автоматична бариера

Основни параметри при избора на автоматична бариера

автоматична бариераБариерата е специфично преградно съоръжение, използвано за ограничаване преминаването на превозни средства вече около 100 години. Дългогодишният опит в производството и експлоатацията доведе до редица подобрения и днес почти навсякъде се използват автоматични бариери. В следващите редове ще получите полезна информация за този вид съоръжения.

Структурни особености на съоръжението

Свидетели сме на създаването на широка гама модели пътни и паркинг бариери, които съчетават надеждност, безопасност и модерен дизайн. Благодарение на голямото разнообразие от модели, днес всеки обект може да намери подходящо решение по отношение на големина, интензитет на натоварване и работни функции.

Стандартната бариера се състои от:

  • Тяло с вграден блок за управление;
  • Рамо – обикновено оборудвано с аксесоари;
  • Опора за рамото (при някои модели);
  • Защитни устройства (фотоклетки, сигнални лампи, светлоотразяващи детайли и др.);
  • Устройства за управление (например дистанционни управления).

Колоната е основната част на бариерата. Рамо, сигнални светлини и фотоклетки са прикрепени към нея от външната част, докато вътре са разположени моторен редуктор и блок за управление.

Спускащото се и вдигащо рамо е работният елемент, който директно блокира прохода. При различните модели то има правоъгълна, кръгла и полуовална форма, която обикновено зависи от модела на колоната.

Съществуват две опции за опора на раменете: неподвижна и подвижна, прикрепена към детайла. За различните типове бариери се задават различни стойности на дължината на раменете, като за по-дългите се препоръчва използването на подвижна или неподвижна опора.

В съответствие с правилата за безопасност, когато се монтира бариера, се препоръчва вратата на тялото да бъде ориентирана към вътрешната територия. В зависимост от местоположението на колоната бариерите биват десни и леви. За да определите какъв модел стои пред вас, трябва да го разгледате от вътрешната страна на обекта.

За допълнителна безопасност, върху бариерите се монтират сигнални лампи, които да привличат вниманието на водачите, по време на спускане и вдигане на рамото. По същата причина се добавят и фотоклетки, които блокират спускането на рамо, ако се появи препятствие. Отварянето на автоматичните бариери се извършва от оператор или от пулт за дистанционно управление.

Важни параметри при избора на модел

Избирайки автоматична бариера е важно да се съобразите с няколко фактора. Първият от тях е широчината на прохода, който ще ограничава преминаването на автомобили. Разстоянието се измерва така, че да остане покрито от ръба на колоната до върха на рамото. Ширината на прохода определя броя на бариерите в съоръжението: възможно е да се монтират една или две бариери, чиято работа, ако е необходимо, може да бъде синхронизирана.

При избора на бариера трябва да се знае, че колкото по-широк е проходът, толкова по-дълго ще бъде самото рамо, което означава, че инсталираното задвижване трябва да е по-мощно. Като дължина раменете варират от 2.5 до 12 м.

Интензитетът на трафика е следващият важен параметър. Той се определя от пропускателната способност, тоест от броя на автомобилите, преминаващи през бариерата за един час. Така например:

Прегради с интензитет до 30% се монтират на входа на малки частни обекти: жилищна сграда, гараж, кооперация или вила; Моделите със среден интензитет 50% са подходящи за паркинги на бизнес центрове; Специалните съоръжения са предназначени за интензивна употреба. Използват се на гари, летища, паркинги към търговски центрове и големи промишлени съоръжения.

Когато избирате бариерата, вземете предвид индивидуалните характеристики на обекта. Например, когато ограничавате движението на височина, трябва да изберете модел, чиято стрела може да бъде оборудвана със система за нейното сгъване. Специалните накладки помагат да се намали вероятността от повреда, когато стрелата удари препятствие. Допълнителното осветление, пък позволява рамото да се направи по-видима на тъмно.

Най-правилният избор може да се направи със съдействието на фирма, която продава и монтира бариери, каквато е Euromatica. Компанията ще ви предложи решения, съчетаващи технологичност, стилен дизайн и съответствие с европейските стандарти за безопасност. Фирмата е правилният избор, ако планирате да закупите автоматична бариера на прилична цена от надежден производител.