DT Targovishte

Основни части на всеки велосипед

Познавате ли основните съставни части а велосипеда? Сигурен съм, че всеки един т вас моите читатели е запознат и познава основните съставни части на велосипедите. Аз съм напълно уверен, че всеки , като дете, а някои от вас и в момента, като възрастен е притежавал и притежава велосипед, затова си позволявам да ви припомня основните части на велосипед, като се надявам да съм ви полезен.

Общо погледнато всеки велосипед е сложно превозно средство, средство за забавление и спорт, което се състои от ред сложни елементи. На първо място и може би най-главен елемент, но не чак толкова сложен е рамката на велосипеда. Обикновено тя е под формата на ромб или успоредник и служи за монтиране върху нея на всички останали части от велосипеда.

Кормилото с вилката служи за задаване посоката на движение и върху него се монтира ръкохватките на спирачките, които посредством жила в кожуси въздействат върху челюстите на спирачните апарати. Предната вилка, която получава движение от кормилото служи за монтиране на предната капла.

Седалката е важен елемент от елементите а велосипеда, която се монтира във вертикалната тръба на ромбоидната рамка и се регулира нейната височина в зависимост от височината на използващият велосипеда.

Каучуковите гуми, които осъществяват сцеплението и допира на велосипеда до асфалта се монтират върху сложните капли, които представляват колелетата на велосипеда. Каплите са съставени от спици, главина и обръч върху, който се монтират гумите.

Централното движение представлява зъбчато колело с курбели и педали, което лагерва в рамката и служи за придаване на движение на веригата, която да задвижи задното колело, чиято капла също има конусна главина с едно или няколко малки зъбни колелета познати като венчета.

Спирачните апарати се състоят от челюсти с калотки, които работят на ножичен принцип и получават движение от жилата, които идват от споменатите по-горе спирачни ръкохватки.

Изложеното по-горе от мен показва, че въпреки обикновено средство за придвижване спорт, велосипеда е сложен механизъм, който се състои от много съставни части и т сложни, което прави цената му сравнително висока. Въпреки сложните и многобройни съставни части вие можете да намерите сравнително изгодни и достъпни велосипеди.