DT Targovishte
нокти

Ноктите – огледало на здравето

ноктиМаникюрът отразява личността на жената и влияе на впечатлението, което оставяме у хората. Но обръщаме ли достатъчно внимание на ноктите ни под красивия лак?

Знаете ли, че видът на ноктите може да показва от какво боледувате или от какво се нуждае организма Ви. Най-често измененията на ноктите на са първите симптоми, издаващи дадено заболяване, но могат да Ви насочат. Разбира се, това не означава, че всички хора с бели нокти имат хепапит, например.

Жълти нокти – една от най-честата причина за пожълтяването на ноктите е гъбична инфекция. В редки случаи това в признак на белодробна болест, диабет или заболяване на щитовидната жлеза.

Много светли нокти – Ако ноктите ви са бели, но имат тъмно оцветени ръбове, това може да е сигнал за заболяване на черния дроб като хепатит например.

Бели нокти – може да са признак за сериозни заболявания като например анемия, недохранване или чернодробно заболяване

Нацепени нокти – това може да е симптом за заболяване на щитовидната жлеза. Ако забележите, че същевременно се напукват и започват да пожълтяват – това в гъбична инфекция

Нагризани нокти – мислите си,че е стар навик, от който не можете да се отървете – уви, това не винаги е така. Безпокойство, притеснение и постоянен страх може да са причината.  Добре е да вземете мерки като например да започнете прием на природни успокоителни като жълт кантарион.

Зачервена или подпухнала кожа около ноктите – това е вид възпаление и най-добре се консултирайте с лекар.