DT Targovishte
избор на въдица

На какво да обърнат внимание новаците при избора на въдица?

избор на въдицаВъпросът: как да избера въдица въз основа на индивидуалните ми нужди, си задава почти всеки млад и неопитен риболовец. Вероятно не си струва да казваме какво голямо влияние оказва компетентният подход към избора върху степента на ефективност на риболова, защото това е разбираемо. Всъщност критериите за подбор са изключително прости, но степента на тяхното значение не намалява от това.

Веднага правим уговорката, че няма как да се ограничите до само един спининг ако планирате да ловите в различни водоеми. Критериите за избор на въдица зависят не толкова от предпочитанията и желанията на рибаря, колкото от условията на риболова. И те, както знаем, се променят в зависимост от мястото, избрано за ловене.

Едно от най-важните качества на спининга е неговата дължина. Ако планирате да ловите на големи водоеми, езера или реки, където трябва да хвърлите стръвта на разстояние повече от 90 метра от местоположението си, тогава дългата пръчка е идеалният избор, тоест, дължина, която е поне 3 метра.

Риболовът на малки реки и потоци от друга страна не изисква значителна дължина на пръта – 1.9 – 2.9 метра ще ви свършат идеална работа. В края на краищата полетът на примамката е по-лесен за управление с къса пръчка и точността при насочването ѝ между стърчащи от водата клони ще се увеличи. Също така, късите пръти често се използват при риболов от двуместна лодка.

Следващото доста важно качество на всеки спининг е тестът. Тест е обозначението на ограничението на масата, за което е проектиран прътът. Например, ако трябва да хвърлите стръвта по-далеч от брега, тогава определено няма да използвате двуграмова въртушка, а ще извадите джиг глава от запаса с примамки, която тежи поне четиридесет грама.

Това означава, че ще ви трябва пръчка с минимален тест от 40 грама. Следователно можем да заключим: за риболов на дълги разстояния се използват тежки примамки и дълги спинингови пръти, което означава, че дългият прът винаги ще има повече тест, отколкото късият. Разбира се, срещат се изключения от тези правила – възможно е да се намери дори къс прът с висок тест, но това е информация, необходима само на тесните специалисти.

Много важна характеристика е теглото на самия прът. Колкото по-малко е то, толкова по-добре за начинаещ. Колкото по-голямо е теглото на въдицата, толкова повече неудобства ще изпитва начинаещият в процес на риболова. Ръката му бързо ще се умори, всеки допълнителен грам в крайна сметка ще се превърне в тежко бреме, ще бъде по-трудно да се контролира стръвта.

Ако за професионалист разликата в контрола ще бъде незначителна, то за начинаещия тя играе ключова роля. На неопитния рибар може да бъде препоръчано да закупи въдица от карбонови влакна. Този материал има ниска цена и относително ниско тегло – идеално решение за тези, които все още не разбират тайните на прекрасния свят на риболова.

Що се отнася до видовете въдици, сред съвременните риболовни принадлежности има смесени, щекерни и телескопични въдици. Последните, наречени съкратено телескопи, често се използват от любители. Този тип е подходящ за ловене както от лодка, така и от брега. Основното им предимство е лекотата при транспортиране. Спинингите с телескопични пръти са се доказали в условия, при които обикновеният риболов е труден.

Спинингът е въдица от висок клас, осигуряващ висока точност и дистанция на замятане, изключително издържлив е и има параболично действие. Съществуват няколко вида спининг въдици – мачови, фидери, шаранджийски и т.н. Относно характеристиките на всеки тип, ще ви запознае експерт консултантът на онлайн магазин Рибарчето, откъдето препоръчваме да закупите първата си въдица.