DT Targovishte
Монофазна или трифазна – какъв тип зарядна станция можете да изберете?

Монофазна или трифазна – какъв тип зарядна станция можете да изберете?

Монофазна или трифазна – какъв тип зарядна станция можете да изберете?Зареждането в съвременните електрически превозни средства се поддържа от постоянен или променлив ток. В първия случай токът в акумулатора на автомобила идва директно от станцията, а във втория – батерията получава ток, вече преобразуван от AC в DC. Това става в бордовото зарядно устройство. В следващите редове ще разгледаме различията между различните типове зарядни станции за електромобили.

От какво зависи зареждането на автомобилите?

Използвайки постоянен ток, автомобилите се зареждат доста бързо – процесът отнема по-малко от час, тъй като мощността зависи от самия EZS. Такива терминали се намират на места, където скоростта на зареждане е доминираща: на паркинги или бензиностанции. Когато използвате AC захранване, мощността ще зависи от зарядното устройство, разположено на борда на електрическия автомобил. В този случай времето за зареждане е няколко часа.

Станциите с бавно зареждане са с компактни размери. Освен това за монтирането им има различни варианти. Могат да се монтират на стената или на специална стойка. Такива станции, предназначени за лично ползване, се намират в подземни паркинги и гаражи или където автомобилите се оставят за дълъг период от време. Могат да се закупят дори онлайн от Afore България.

Брой на фазите

Една зарядна станция се избира не само в съответствие с мястото за зареждане, но и според броя на фазите. Този въпрос се решава лесно: ако инсталацията, където ще се инсталира станцията е трифазна, тогава е по-разумно да се избере трифазен модел. Това ще ви позволи да презаредите електрически автомобил при токове с ниско напрежение много по-бързо.

Важно е да подчертаем, че повечето трифазни модели са проектирани да работят в монофазна мрежа. Но такова устройство трябва да се закупи само при намерение за трансформация на мрежата от моно на трифазна на по-късен етап. В противен случай ще бъдете лишени от наличните възможности на зарядната станция, за които вече сте платили.

В случаите, когато за зареждане се използва променлив ток, трябва да се вземат предвид всички характеристики на всяка връзка във веригата, участваща в процеса на зареждане. Те са три: самата станция, кабелът и електрическата кола. Всички те имат разлики в силата на тока и броя на фазите.

Например: трифазен електромобил, свързан към трифазна станция с помощта на монофазен кабел. В резултат на това той ще се зарежда в една фаза: няколко пъти по-бавно, отколкото колата е способна. Вторият пример е свързан с ограничаване на тока. Ако стойността му в станцията е 16А, а в автомобила и кабела е 32А, тогава електрическата кола няма да може да се зареди напълно.

Използване на постоянен и променлив ток при зареждане на акумулатори на електрически превозни средства

Наистина няма значение дали използвате променливотокова или постояннотокова зарядна станция, тъй като батериите в електрическото превозно средство съхраняват само постоянен ток. Трябва само да стигнете до зарядното устройство и преобразуването на AC-електрическия ток, подаван към зарядната станция от електрическата мрежа в DC, се извършва директно от самата станция.

Следователно зарядните устройства за постоянен ток имат специални преобразуватели (токоизправители), отговорни за преобразуването на променлив ток в постоянен ток. Поради тази причина DC станциите могат да осигурят нива на мощност до 350 киловата, а вашият електрически автомобил ще бъде зареден много бързо – за половин или дори четвърт час.

Широката популярност на AC зарядните станции се дължи на достъпната им цена и факта, че там няма сложни системи за преобразуване. Те имат ограничено ниво на мощност и зареждането отнема повече време в сравнение с това от DC станция.