DT Targovishte

Мъжете или жените се нуждаят от повече колаген?

Човешкото тяло има еднаква нужда от колаген, независимо дали става въпрос за мъж или за жена. Колагенът е важна градивна част от нашите тела и той се намира във всички съединителни тъкани, в кожата ни, в костите и ставите, в органите, в ноктите, в косата и къде ли още не.

Обикновено с годините производството на колаген в човешкото тяло постепенно намалява. Това, което е любопитно обаче е, че той не намалява еднакво при двата пола.

Така например, при жените колагенът намалява по-бързо, а с времето техните тела започват да произвеждат все по-малко. При мъжете същите процеси се наблюдават като по-бавни във времето, което от физическа гледна точка си личи по това, че женските тела с времето стават по-крехки, докато при мъжете този процес е чувствително по-бавен.

Някои особености в анатомията на мъжете и жените също предполага по-бърза загуба на колаген при дамите. Така например, по време на бременност женското тяло съвсем естествено намалява производството на колаген, целейки по-този начин да намали нивата на стрес в женското тяло и да осигури по-добра среда за развитие на бъдещото дете.

Това обаче е временно и след раждането производството на колаген постепенно се връща към своите норми.

някои вредни навици в ежедневието, сред които застоялият начин на живот и особено тютюнопушенето, са изключително големи врагове на производството на колаген. Нещо повече – тютюнопушенето е голям враг на колагена, карайки го да се разрушава много бързо.

Както вече споменахме, с времето намаляването на колагена в тялото е естествен процес. Той обаче се случва по-ускорено при жените. Така например, при навършване на 50 годишна възраст много жени вече са загубили половината колаген в тялото си.

Тази особеност на жените ги прави по-предразположени към проблеми със ставите и костите, към поява на целулит и загуба на мускулна маса.

Добрата новина е, че при правилен начин на живот, прием на колаген на таблетки, здравословно хранене, двигателна активност, силови упражнения и отказът от цигари и други тютюневи изделия, вие можете да контролирате нивата на колаген в тялото повече, отколкото можете да си представите.

Всъщност, именно колагенът е разликата между това дали ще сме млади или не, а календарът е просто една цифра, която не може да постави всички под общ знаменател.