DT Targovishte
Лепене на плочки за басейн

Лепене на плочки за басейн

Лепене на плочки за басейнЛепенето на плочки в басейн звучи като дълга и изтощителна работа. Първо, площта е толкова голяма, а индивидуалните плочки – толкова малки. Освен това, трябва непрестанно да следите дали няма разместване, изкривяване, а и дали редувате достатъчно често различните цветове, за да не се окажете с огромно, деформирано „петно“ насред басейна си.

За щастие, през последните две години станаха много популярни листовете със стъклена мозайка. Това е идеално решение и за бани. Но това не значи, че монтирането е по-лесно. Ще трябва да използвате мрежа, която да задържи листовете с мозайка, докато избраното от Вас лепило за плочки изсъхне. Възможно е някои лепила на водна основа да Ви създадат проблеми с хидроизолацията и това да доведе до отлепване на мозайката, затова питайте производителя кои продукти с кои лепила са съвместими.

Цветът на лепилото, което ще използвате, определено ще повлияе на стъклената плочка. Когато редите плочките, веднага почиствайте излишното лепило, тъй като колкото повече време чакате, толкова по-трудно ще го изстържете, а и има опасност да нараните плочката. След като завършите реденето на плочките, покрийте басейна, за да го предпазите от слънце и дъжд и за да дадете възможност на лепилото по-добре да се свърже с мозайката. Освен това, докато лепилото е още мокро, лъчите на слънцето могат да променят цвета му и по този начин трудът Ви ще иде на вятъра.

След един ден проверете дали лепилото се е втвърдило. Вече можете да се приготвите за фугиране. Отстранете листовете хартия и проверете отново дали няма остатъчно лепило. Намокрете плочките с влажен парцал. Това ще Ви помогне да отстраните фугиращата паста, която по принцип изсъхва много бързо. Започнете да облицовате мозайката под ъгъл от 45 градуса.

Ако се страхувате да не нараните плочките, използвайте фугираща паста, в която няма пясък. Още по-важно е фугиращата паста да има подходяща хидроизолация, с други думи – да е предназначена за басейни. Готовата фугираща паста много ще Ви улесни. На пазара се предлагат специални видове в сребро, злато и бронз, които ще придадат допълнителен блясък на Вашия дизайн.

След като приключите с фугирането, изчакайте 45 минути и с мокра кърпа избършете плочките. Когато приключите, оставате плочките да се втвърдят окончателно за 24 часа. Най-сетне Вашият басейн е готов! Но ще трябва да изчакате още 20 дни, преди да можете да го напълните с вода и да го изпробвате. Когато започнете да пълните басейна, скоростта трябва да е 3 см на час. Това е най-добрият метод за икономия на вода и помага за налягането в басейна.