DT Targovishte

Кредит за закупуване на апартамент

С постоянно ескалиращите цени на наемите, вече мисълта да изтеглим заем за закупуване на апартамент не изглежда толкова скъпа и недостижима идея. На практика, до някъде на шега, до някъде на сериозно, можем да кажем, че всеки, който има финансовата възможност да изплаща наем в град като София или Варна, е готов да си позволи и заем за закупуване на апартамент.

Ако ви се струва невъзможно, погледнете в офертите на банките и ще видите, че разликите с наемите на практика не са толкова големи. Има си и милион други предимства да живеете в собствено жилище. Нека започнем с това, че сте си у дома и можете да правите с жилището каквото си поискате.

Не е нужно да се съобразявате с досадни хазяи, които да ви държат сметка за всяка закачена на стената картина или за това, че сте пребоядисали вратата, защото я намирате за грозна. На практика в собственото жилище ще разполагате с пълна свобода.

Първоначално идеята за собствен дом може и да не ви блазни толкова, но времето, знаете, препуска безмилостно. Някой ден вие ще сте изхарчили куп пари за наеми и няма да получите нищо в замяна. Е, освен това, че сте живяли там.

От друга страна, ако сте изплащали кредита към банката, някой ден този кредит ще се изплати до край и тогава вие ще сте горди собственици на новия си апартамент. Място само за вас и при това без да дължите и лев за това, че живеете там! Не звучи ли като сбъдната мечта?

Всяка банка има свои предложения за отпускане на жилищни кредити и някои от тях могат да ви допаднат наистина много. Ние ви съветваме да разгледате предложенията на различните банки и да помислите кое е най-подходящо за вас, къде шансовете ви да бъдете одобрени са най-високи и къде ще получите най-примамливи условия.

Когато направите всичко това, можете смело да направите следващата стъпка, а именно да се срещнете с представител на банковата институция, която сте избрали и с него да обсъдите какви са възможностите пред вас.

Обикновено жилищните заеми се отпускат за срок от 20, 25 или пък 30 години, тоест нормално е да очаквате по-големи срокове, без значение от банката. Бъдете спокойни, никой няма да очаква да изплатите кредита в рамките на 2 или 3 години. Много банкови институции ще ви предложат дори и гратисен период, което ще направи покупката ви още по-лесна за вас.

Обикновено сумите могат да са в доста големи размери. Можете да изтеглите 30, 50 или дори 100 и повече хиляди лева или евро. Всичко на практика зависи от гаранциите, които можете да предложите на банковата институция.

А какви гаранции очаква банката? Те могат да бъдат различни. Една от често срещаните практики е някой да гарантира с недвижим имот за вас. Това могат да са например вашите родители, брат или сестра.

Друга опция, която не въвлича членовете на семейството е възможността да гарантирате със собствената си заплата. За целта е нужно да имате добре платена професия и да сте назначени на безсрочен трудов договор. Тук можем да приемем, че това би следвало да не е проблем за вас при условие, че плащате наем за жилище.

Голямо предимство би могло да бъде това, че евентуално вече сте спестили част от необходимата сума. По този начин банките в повечето случаи ще могат да ви отпуснат заем, а вие ще гарантирате за заема със закупения от вас имот.