DT Targovishte
пижами

Кратко за пижамите – функция, мода и комфорт

пижамиКато че ли много по-разглеждана и коментирана тема е тази за спалното бельо и спалните комплекти, отколкото за облеклото ни през нощта. Говорим колко е важно каква материя и цвят са чаршафите ни, но не говорим за пижамите. Те са не по-малко важни, имайки предвид, че сме облечени с тях през цялата нощ, когато тялото ни е в покой и в него се случват някои процеси. Пижамите са също в близък контакт с кожата ни и ни карат да се чувстваме по определен начин.

Думата пижама има интересен произход

За първи път се използва от персийците, като по-късно навлиза в английският език и от там добива популярност и в другите. Значението ѝ тогава е отразявало една конкретна представа за нощно облекло, а тя е била панталони, които са широки и отпуснати, а около кръста се завързват с връзка. Тези панталони са се носили през нощта в някои общества в Индия, които всъщност тогава са били индийски колонии. Като се замислим по-късно, а и до днес това е и един  от традиционните варианти на пижамата.

Най-важната функция на пижамата е да запази топлината на тялото

Пижамите са различни през различните сезони, като през зимата са по-дебели, а през лятото са направени от по-леки материи. Точно затова са особено важни най-вече за децата. За тях трябва да бъдат внимателно избирани, като се обръща внимание на материята и това как малкото човече се чувства в нея. Цветът, шарката и приятният им вид са само плюс и бонус към значението им.

Много специалисти смятат, че цветовата характеристика на пижамата трябва да е в комбинация с тази на спалното облекло. Така се създавало хармония и това способствало за по-добър сън. При всички случаи пижамите се избират на принципа на пробата с ръка, както и спалните комплекти, Внимателно докосвате материята с всички страни на ръката и се оставяте да усетите как се чувства кожата и тялото с нея.

Източник: www.spalno-belyo.com