DT Targovishte
възглавница

Кратка история на възглавницата

възглавницаКакво трябва да знаем за историята на възглавниците

Историята на възглавницата е много интересна. Истината е, че тя или по-скоро идеята за нея съществуват много, много назад във времето. Първите хора, които започват да използват възглавници измислят тази идея с една цел, а именно човекът да се предпазва от нежелани вредители. Това са буболечки, мравки или паяци, които пълзели по земята и лесно можели да достигнат до лицето на човек. Затова те измисли възглавницата, като средство, което да повдига главата и в известна степен да я защитава от това. Тогава възглавниците били дървени, а техните изобретатели са египтяните. Те смятали, че главата е свещена и трябва да бъде пазена от дърво, което от своя страна носи стабилност и здравина.

По-късно гърците се доближават повече до съвременния дизайн на възглавницата. Те започнали да пълнят платове с пера или сено, което направило тогавашната версия на възглавницата за първи път мека.

Интересното тук е, че по-късно във времето, през Средновековието, сякаш възглавниците изчезнали от употреба. Мъжете изобщо не ги използвали, като смятали, че могат да спят и без тях и до една степен се приемали за глезотия или нещо присъщо на по-висшата класа. Някои жени, най-вече бременните, използвали само този лукс.  По-натам във времето интересът отново се възродил и възглавниците масово започнали да са използват от аристокрацията и благородниците.

Удобството и комфортът, които носят спалното бельо и възглавниците се разпространили като мълва навсякъде и производството им се увеличило до такава степен, докато всеки човек е могъл да си позволи. Хората започнали да си купуват възглавници не само като удобство за сън, но и като елемент от обзавеждането (малките възглавнички по диваните). В началото възглавниците били елемент от интериора само на по-заможните, а след това започнали да влизат във всеки дом.

И така, докато възглавницата достигнала до наши дни. Днес е немислимо да си представим съня без нея. Има я във всякакви вариации на големина, обем, материя и какво ли още не. Можем да я облечем във всякакъв род калъфки и почти не се замисляме как тя е достигнала до нас.

Изумително е от колко време съществува идеята за възглавниците и как не спира да търпи промени в своето производство и до днес. Буквално всеки ден се измисля нова технология за създаването им, всяка, от които по-добра и удобна от предишната.

Източник: https://spalnobelio.bg