DT Targovishte
Колие от сапфир

Колие от сапфир

Колие от сапфирКолието от сапфир е едно от най-изисканите дамски бижута. То е символ не само на богатство, но и на положение и статус в обществото, излъчвайки силни вълни от аристократизъм. Самият камък е добре познат сред знатните родове не само в Европа, а и по света, а това което значително го отличава е тъмносиният цвят, който със своята дълбочина, плътност и наситеност напомня по един странен начин за водите на топлото средиземно Средиземно море.

Когато се замислите за колие със сапфир може би си спомняте за филма Титаник, в който вече възрастната Роуз се връща вече побеляла над останките на потъналия кораб и хвърля във водите своето колие със сапфир, сякаш давайки го на своя любим, който тя си спомня с топло чувство макар и след толкова много години. Макар че бижуто от филма реално не съществува, по-късно действително е било създадено такова колие със сапфир, чиято цена се изчислява на 3,5 милиона долара.

Разбира се, на международния пазар могат да се открият и колиета със сапфир на много по-разумни и достъпни цени. Различни бижутерски къщи предлагат накити с изключително качество и фина изработка. Въпреки това, дори и имайки предвид, че не струват милиони, много от тези бижута са на изключително високи цени. В повечето случаи цената на едно колие със истински качествен сапфир струва над 10 000 лева. Горна граница е трудно да се определи, но колиета от по 30 или 40 000 не са рядкост. Това е важно да се знае ако сте намислили да изненадате любимата си с такъв накит.

Сами можете да си направите сметка, че ако искате да подарите на своята любима колие със сапфир ще трябва да бръкнете доста дълбоко в джоба си и да се разделите със значителна сума пари. Според мнозина сапфирите и изумрудите с по-скъпи от диамантите и това до голяма степен е така. Качественият сапфир може да достигне небивали стойности и дори и  най-богатите хора биха счели цената му за висока. А причината за високата цена на сапфира е неговата изключителна рядкост.

Истината е, че са малко страните в света, където са откривани и се добиват сапфири и това са Колумбия, Австралия, Тайланд, Шри Ланка, САЩ, Китай и някои страни от Африка и Южна и Югоизточна Азия.