DT Targovishte
Колие от изумруди

Колие от изумруди

Колие от изумрудиКолието от изумруд е едно от най-скъпите бижута, които един мъж може да подари на любимата си жена. Дори диамантите са безсилни да достигнат престижа и блясъка, които изумрудите носят. А защо колие? Защото колието винаги е по-голямо и масивно от един пръстен, обеци или гривна. То е е някак по-царствено и масивно, а когато е придружено с други бижута, например обеци и пръстени, колието заема централното място.

Подходящо ли е изумруденото колие за носене всеки ден или може да се носи само по официални събития?

Изумруденото колие е толкова царствено украшение и шикозно украшение, че малко жени биха си позволили да го носят всеки ден. Не поради друга причина, а просто защото то е твърде елегантно за да излезете просто ей така на кафе с приятелки. Въпреки че някои дизайни придават повече ежедневност и свобода в избора на стил, в повечето случаи изумруденото колие е твърде “тежко” като стил за обикновени ежедневни ситуации. По-скоро се носи на официални събития, вечери, коктейли, срещи и други подобни.

Кой метал е подходящ за изработката на елегантно колие от изумруди?

Най-много несъмнено са хората, които предпочитат да съчетаят изумрудения блясък в едно колие с жълто злато, тоест това е най-предпочитания метал за изработка на колиета. Съчетанието между жълтия и зеления цвят придават жизненост. Не липсват обаче и почитатели на платината и бялото злато. Специално белите благородни метали придават характерен холивудски блясък, така че в този случай отново няма начин да сгрешите.

Като цяло други метали се ползват рядко, макар че напоследък и паладият си пробива път с бърза скорост, а хората са привлечени най-вече от неговата качественост. Така или иначе, металът от който се изработва колието трябва да бъде скъп, защото иначе ще прави бижуто някак неестествено.

Една от най-скъпите колекции от бижута в света е изработена от изумруди.

Колекцията на Булгари се изчислява на около $24,799,000, от които на колието се падат $6,130,500. Това е достоен пример за това колко скъпи могат да бъдат колиетата от изумруди.

Факт е, че по света изумрудите без дефект са рядкост, което е една от основните причини за високата цена на артикулите, в които присъства скъпоценния камък. Много често в изумрудите има миниатюрни фрактури, които при обработка могат да изиграят лоша шега на бижутерите.