DT Targovishte
Кои фактори влияят върху ценообразуването за изграждане на оранжерия

Кои фактори влияят върху ценообразуването за изграждане на оранжерия?

Кои фактори влияят върху ценообразуването за изграждане на оранжерияКогато решите да отглеждате плодове, зеленчуци, билки и цветя не само през топлите месеци от годината, едно от най-атрактивните решения е поставянето на парник. Сред най-често срещаните въпроси, които вълнуват земеделците и производителите, е колко ще струва създаването на оранжерия. От Парник БГ искат да ви напомнят да не забравяте, че за изграждането на цяла конструкция, е важно да се вземат предвид отделните решения, формиращи общото цяло. 

Избор на материал за изработка

Като най-предпочитани материали за изработка на парници, които влияят върху ценообразуването, са:

  • Полиетилен – един от най-предпочитаните материали, използвани за създаването на оранжерии. Те имат устойчивост на механични повреди и по-ниско ценово изражение. Полиетиленовите изработки са здрави и издръжливи на силни дъждове, ветрове и валежи от сняг;
  • Поликарбонат – смята се, че освен солидно покритие, издържащо на много повече външни фактори, отколкото полиетиленът, поликарбонатът предоставя и отлична топлоизолация. Това значително предимство го прави сред най-предпочитаните избори. Въпреки своята здравина, материалът е лек. Поликарбонатът разполага с вътрешен слой, който възпрепятства конденза и прекомерната влажност.

Изборът на материал е сред най-важните фактори за определянето на оранжерия цена.

Наличие на отопление и изкуствено осветяване

Когато не може да разчитате на естествената слънчева светлина, която често се явява недостатъчна както за осветяване, така и за затопляне, е правилно да се насочите към подходящи методи за отопление. Причината е че в противен случай, през зимния период рискувате вашите насаждения да измръзнат. Те трудно виреят в по-ниски температурни условия.

Сред най-популярните методи на затопляне и осветление, използвани в парниците, е поставянето на фитолампи, изграждане на подово отопление, система за домашно парно. Като иновативен начин на отопление се приема термопомпата. Често се използват и газови инсталации, както и печки на дърва или пелети.

Големина

Колкото по-голяма и усложнена е една конструкция, толкова по-скъпо излиза нейното изграждане, особено когато не го извършвате самостоятелно. Най-подходящо е да се обърнете към услугите на професионалисти, които да ви осигурят качествено, солидно и здраво здание, в което да отглеждате любимите си култури за консумация или продан.