DT Targovishte
добър проточен бойлер

Кога е разумно да инвестирате в добър проточен бойлер?

добър проточен бойлерЗатоплянето на вода от водопреносната мрежа е сред най-полезните достижения на човека. Това ни дава възможност да почистим себе си, своите дрехи и домакинските съдове по-качествено и по много по-комфортен начин. Бойлерът е основен домакински уред, който днес вече съществува и в проточен вариант. Какво представлява той и с какво би ви бил полезен, на тези въпроси ще потърсим отговор в следващите редове.

Специфичен принцип на работа

За разлика от класическите електрически бойлери, проточният бойлер действа мигновено, загрявайки водата непосредствено в процес на използване. Горещата вода започва да тече в рамките на няколко секунди от отваряне на крана. Поради този принцип на подгряване, нейното количество е практически неограничено.

Неслучайно в санитарните помещения на търговски центрове, заведения за обществено хранене, лечебни заведения и други обекти, които се нуждаят от непрекъснато захранване с топла вода, се използват не стандартни водосъдържателни, а проточни бойлери. Не е без значение и фактът, че този тип водонагреватели са много по-евтини и компактни.

Можете да се запознаете с цените на богата гама качествени проточни нагреватели на страниците на онлайн магазин tip.bg.

Кога е удачно да помислите за инсталирането на проточен бойлер?

Проточният бойлер е най-доброто решение за жилища и обществени обекти, когато топла вода се използва нередовно и в малки количества. Тоест, там, където затоплянето на голям водосъдържател от 50, 80 или 100 литра е нерентабилно от финансова гледна точка. Много хора поставят такъв уред на вилата, но не е рядкост и присъствието му на кухненската мивка в постоянното жилище.

Според метода на отопление има 2 вида проточни бойлери – електрически и газови. И двата типа изпълняват една и съща функция, но използват различни източници на енергия. Електрическият проточен бойлер е най-разпространен у нас. Той се захранва от контакт към електрическата мрежа, като в зависимост от мощността може да бъде 220 или 380 V.

Проточният нагревател, монтиран в самия кран се среща в два варианта, различаващи се по механизма на подаване на водата. Това са:

  • Напорен – модел, използващ водното налягане. Монтира се на щранга и може да послужи за подгряване на вода за няколко точки на водоприем;
  • Безнапорен (без налягане) – монтира се директно пред смесителя. Тоест, загрява водния поток директно за съответния кран или душ.

Тези два вида бойлери също така имат различно изпълнение и обикновено се различават по няколко характеристики. Една от тях е хидравличното управление. То регулира температурата на водната маса чрез промяна на дебита. Колкото по-ниско е налягането, толкова по-гореща е водата. Тоест, първо се задава средната температура на сензора на самия бойлер, а след това тя вече се регулира от водното налягане.

Електронно управление – потребителят задава желаната температура, а автоматиката я поддържа на определено ниво, независимо от водното налягане. Също така е важно да се знае, че не всички модели могат да бъдат инсталирани навсякъде. Има модели, предназначени за монтаж само под мивката (под нивото на крана), но има и нагреватели, които обратното  – могат да се инсталират единствено над нивото на смесителя.

Съществуват и универсални модели – те се монтират, където е необходимо. Такива разработки са представени в каталога на tip.bg, където ще намерите и варианти с дисплей, на който се показва моментната температура на водата. Такъв полезен уред може да се закупи както в настолен вариант, така и като опция за монтаж на стена.