DT Targovishte

Климатици преди, климатици сега

От праисторически времена човекът се съревновава с природата. Иска да я управлява, иска да я управлява, иска да й се противопоставя… В това е и основата, както на човешката еволюция, така и съответно на технологичния напредък. Какво е нещото, с което човек мечтае да се пребори? Това е ВРЕМЕТО – както в смисъла на метеорологични промени в климата, така и в значението на времето като линейна права на действия, събития, състояние.

Една малка победа в полза на човечеството над времето е изобретяването и доразвиването на уред, който може да регулира температурата в помещения. Кой е този уред? Това е климатикът! Откакто свят светува човекът е искал да се разхлажда в жегата и да се сгрява, когато му е студено. Когато дрехите са непосилни в тази задача, идват на помощ съвременните климатици.

И докато в началото хората са се топлили с огън и са се разхлаждали в студени водни басейни, то сега почти всяко домакинство разчита за задаване на подходящата температура в дома си на климатика. За съжаление машина на времето още не е изобретена и не можем да контролираме бъдеще и минало, но пък метереологичното време, поне в затворени помещения ни е подвластно. Климатиците са и стоки, които вече са лесно достъпни. Какво по-хубаво от това да не си подвластен на крайните температури (и в плюсове, и в минуси) навън?

Освен основните функция на модерните климатици – да охлаждат и да изстудяват, те вече имат много екстри, които биха задоволили и най-претенциозния вкус. Повечето съвременни климатици се отличават с многофункционалност и изящни форми, изглеждат почти като украшения в дома или офиса. Климатиците спестяват и голяма част от сметките за ток на домакинствата, а благодарение на безшумния си режим – не пречат на спокойствието в къщи и ефективно и автоматично изпълняват своите функции.

Едни от най-полезните качества, които притежават повечето съвременни климатици са, че могат да предпазят помещението от влага, а също така могат да пречистват въздуха. По този начин възпират размножаването на вредни бактерии и поддържат циркулацията на въздух в помещението.

Климатици и еволюция. Ключови уреди, онагледяващи напредъка на техническото развитие. Дали ще е възможно скоро да регулираме климата и извън затворени помещения? Има ли климатици, които могат да повлияят на слънцето? Всички тези въпроси си остават догадки, на които единствено бъдещето ще даде смислен отговор!