DT Targovishte
прием на хранителни добавки

Какво трябва да вземем предвид преди прием на хранителни добавки?

прием на хранителни добавкиДнес достъпът до хранителни добавки е неограничен. Те се предлагат свободно в аптеките, а разнообразието от продукти в глобалната мрежа е дори плашещо. Всеки може да си закупи даден суплемент и да започне да го приема, независимо от това дали му е нужен и по-важно – дали е полезен за него.

Преди да започнем да приемаме какъвто и да е тип добавки е важно да вземем предвид следните фактори:

Недостиг в организма

Голяма част от потребители започват да приемат определен продукт, само защото той съдържа полезни за здравето или красотата съставки. Рядко се обръща внимание на нуждите на организма и по-конкретно на това, дали определен нутриент наистина е в недостиг или просто не се синтезира в тялото или не се усвоява в пълна степен при внасяне чрез храната.

При безразборно приемане на суплементи възниква риск от предозиране на дадено вещество. Всеки излишък поражда дисбаланс спрямо останалите нутриенти и води до редица неприятни ефекти и здравословни проблеми.

Поносимост към активно и помощни вещества

Преди да започнем да приемаме каквато и да е хранителна добавка е важно да знаем кое е нейното активно вещество и кои са помощните компоненти, съдържащи се в нея. Дори витамините и минералите имат различна поносимост у различните хора, а какво да кажем за по-сложните като състав суплементи. Добре е добавките да бъдат приемани по препоръка на лекар и то след провеждане на необходимите изследвания и тестове.

Място на покупка

Вероятно си мислите, че всички хранителни добавки са преминали строг контрол от съответните органи, но това съвсем не е така. За разлика от лекарствените продукти, добавките не преминават през тестове и клинични изпитания, които да потвърдят тяхната ефективност и безопасност. Нашият съвет е да не използвате продукти с неясен произход. Дори да ги купувате по интернет е добре да заложите на утвърдени марки с доказана оригиналност на произхода, въпреки малко по-високата им цена.

Дозировка и прием

Дозата е това, което прави разликата между отровата и лекарството, затова е важно да приемате хранителните добавки в правилната дозировка и по правилния начин. Тук отново ще подчертаем нуждата от лекарско предписание, защото лекуващият лекар най-добре може да прецени коя е оптималната доза във вашия случай.

Не си мислете, че приемайки по-голямо количество от дадена добавка ще ускорите постигането на желаната цел. В най-лошия случай следвайте указанията, дадени от производителя, като спазвате стриктно упътването за количеството на дневната доза и времето и начина на прием. Макар и базирани на натурални съставки, добавките могат да предизвикат сериозни негативни реакции при неправилно дозиране и приемане.

Комбинация с други продукти

Когато приемаме няколко различни хранителни добавки или паралелно с тях използваме и лекарства, отпуснати с рецепта е важно да сме напълно сигурни, че отделните медикаменти са напълно съвместими. Не е рядкост негативното взаимодействие между различните химични вещества. Понякога един продукт потиска усвояването на веществата, съдържащи се в друг медикамент, а в някои случаи се забелязва обратен ефект, т.е. действието на веществото се увеличава.

Последно, но не по важност, трябва да обърнем внимание на състоянието на храносмилателната система. От нея зависи как ще се усвоят веществата, съдържащи се в добавките, които приемаме, а това в крайна сметка определя и дали ще постигнем желания ефект. Ако страдате от стомашни проблеми е добре успоредно с всеки продукт да приемате храносмилателни ензими или пробиотици, които да подобрят състоянието на стомаха и червата.

Научете повече тук: https://www.maxhealthbg.com/