DT Targovishte
Какво представляват ръчните стъклоповдигачи

Какво представляват ръчните стъклоповдигачи

Какво представляват ръчните стъклоповдигачиЗнаете ли какво е стъклоповдигач? Да, точно така, това е този механизъм намиращ се във вътрешността на вратите ви, и който отговаря за движението на прозорците. Казано на кратко, това е стъклоповдигач, какви обаче са спецификациите му ще ви разкажем в днешната статия.

Типове различни стъклоповдигачи

Основните два типа стъклоповдигачи са ръчен и ножичен, като двата извършват една и съща работа, но в зависимост от автомобила ви, то те са различни. Време е да ви разкажем повече за ръчният стъклоповдигач и какво представлява той.

Ръчните стъклоповдигачи могат да се срещнат предимно в някои по-стари или ретро автомобили, където автоматиката на цялостта не е толкова застъпена. Те се характеризират с жила, ролки, макари и плъзгачи. Събрани на едно място те задвижват стъклото, когато някой върти в съответната посока дръжката, която се намира от вътрешната страна на всяка врата.

Тези стъклоповдигачи обаче все по-често биват заменени от новите ножични стъклоповдигачи, особено след всички новости в автомобилния бизнес и начина на производство на автомобилите. Разбира се, има хора, които са любители на ретро автомобили, както и производители с интересни решения за моделите, затова и този вид стъклоповдигачи не може да излезе от мода и все още е широко използван.

Как да разберем, когато стъклоповдигача не работи?

Ами много лесно и за съжаление много неприятно откритие. При опита ви да отворите или затворите прозореца, той просто няма да помръдне. При повечето случаи самата ръчка ще спре да се завърта и има възможност да чуете хрущящ звук, който сам по себе си трябва да ви сигнализира, че нещо не е наред.

Какво да направите, когато не можете да вдигнете/свалите прозореца на вратата?

Макар и на места да се споделя как това може да го направите сами, то е препоръчително при повреда или намек за приближаваща такава да се обърнете към специализирани сервизи и професионалисти, които се занимават с такива проблеми професионално и знаят какво точно да направят, без да се получават излишни грешки.

Каква може да е причината за повредата?

Колкото и странно да звучи, това могат да бъдат климатичните условия, особено ако паркирате автомобила си отвън и не разполагате с гараж. Най-често това би се случило през зимата, когато времето е студено и има сняг – в тези условия стъклата могат да замръзнат и по този начин да счупят частите на стъклоповдигача, особено ако приложите по-голям натиск. Износването също е честа причина, затова препоръчваме да правите преглед на колата си по-често и да обръщате внимание на всичките ѝ елементи.