DT Targovishte

Какво означават всички етикети отнасящи се за говеждо месо Ангус?

Искате ли да изпъкнете на следващото барбекю? Имате нужда от първокласно месо за пържоли!

Когато избирате месото по всяка вероятност ще бъдете бомбардирани с термини като „органично“, „био“, „хранено с трева“, „хранено със зърно“, „мраморно“, „Angus beef” и много други. Всички те звучат луксозно, но какво означават те?

Разфасовките на говеждо месо с тези етикети е вероятно да имат и по-висока цена, за това вие ще искате да сте сигурни, че тази покупка си заслужава допълнителните пари.

Ако пазарувате от първокласен месар или доставчик, вместо от супермаркет, вие можете да бъдете спокойни, че ще получите първокласно качество. Все пак е добре да знаете какво точно означават всички тези етикети отнасящи се до говеждо месо Ангус.

Захранване със зърно или трева
Всички говеда се хранят с трева в началото на техния жизнен цикъл до две години. След това в хранителния режим на говедото навлизат зърнени храни, с които животното бива хранено балансирано. Благодарение на този режим на хранене се постига последователен цвят на месото и мазнината, а това води до високи нива на мрамориране.

Хранене с треви или познато като паша, при което се извършва така нареченото свободно отглеждане на открита пасищна земя с достъп до вода и допълнителна храна за смесени треви. Много от специалистите и експертите споделят, че говеждото месо от Ангус отглеждано по този начин има по-естествен вкус.
Спрямо двата варианта определено вторият е по-екологосъобразен и за предпочитане.

Органични продукти и биопродукти
Органичното место трябва да отговаря на Националния стандарт за биологични и биодикаментозни продукти. Това означава, че всяко говедо трябва да бъде хранено с треви, без да бъдат използвани антибиотици, стимуланти и генетично модифицирани фуражи. По този начин се гарантира, че в месото не се съдържат хормони или стероиди, стимулиращи растежа. Именно от тук произлиза и по-високата цена на говеждо месо Ангус, защото се отглежда екологично. Точно по този начин се отглеждат и говедата във ферма Ангус Местно Говедовъдство България.

Мраморирано месо
Това е специфично точно за говеждо месо Ангус. Какво точно представлява „мраморирането“? Всъщност това са фини мастни жилки, които преминават през цялото месо, благодарение на които при приготвяне месото става значително по-крехко, ароматно и вкусно.