DT Targovishte

Какви са причините и симптомите на късогледство?

Късогледствотое увреждане на зрението, при което човек не може да вижда ясно обекти на известно разстояние, но вижда обектите наблизо. Тази публикация има за цел да проследи различните причини и симптоми за това състояние.

Късогледството се характеризира с така нареченото „размазване” на по-отдалечените обекти. Хората, страдащи от това състояние, могат да виждат кристално ясно близките на тях обекти, но далечните изглеждат размити. Късогледство може да бъде диагностицирано във всякаква възраст. Този проблем се среща често сред децата и юношите. Късогледството, открито по време на детството се усложнява с течение на времето и се стабилизира, след като премине пубертета. То често се бърка с астигматизъм, което е друго зрително увреждане.

Основните симптомите на късогледството са замъгляване, при взиране в обекти от разстояние. По този начин, ако се окажете че очите ви не могат да фокусират нормално надписи или изображения, докато четете билбордове, тогава може да се наложи корекция на миопия. Главоболието е най-явният симптом на късогледството. Често срещан симптом е, също така, затрудненото съсредоточаване върху далечните обекти.  Фокусирането поставя допълнителен натиск върху очите. Ако пациентът продължи да напряга очите си за дълго, може да получи умора, съпроводена със сълзене. Хората, които страдат от някои от тези симптоми, е добре да се обърнат към офталмолог и да се подложат на цялостна очен преглед. Това състояние се диагностицира дори и в най-основните очни прегледи.

Очилата са в състояние да коригират грешката на пречупване и предлагат по-добра видимост. Освен това при миопия, очилата са основно корекционно средство, благодарение на което, диоптрите спират да растът и поддържат сравнително стабилно диоптер. Без тях обаче има реална опасност късогледството да се развие прогресивно, особено в периода на съзряване (пубертета).

Контактните лещи са друга възможност за корекция. Те се използват в случаите, в които пациентите са загрижени за физическия си външен вид. Лещите се препоръчват при пациенти в по-съзнателна възраст, тъй като децата едва ли биха се справили с употребата им.

Също така, съществуват редица очни упражнения при миопия, които могат да повлияят благоприятно върху лечението на това състояние. Особено подходящи са упражненията при неголям диоптър, където ефектът е по осезаем.

При много висок диоптър, хората могат да се обърнат към методите на лазерната хирургия. В наши дни лазерната операция на очите, може да коригира този зрителен проблем, като се гарантира, че късогледството няма да се появи наново.

Родителите е добре да следят за симптомите на късогледство при децата, тъй като децата не могат да покажат, че страдат от проблеми с очите. Рутинният преглед на очите може да помогне при идентифицирането на това състояние най-рано, така че да бъдат предприети съответните мерки.