DT Targovishte

Как да се грижите правилно за вашата суха кожа и каква козметика е най-подходяща за нея

Да имате суха кожа може да е нещо доста разочароващо, особено, ако тя е люспеста, раздразнена и зачервена. Вие може би се страхувате да поставяте върху нея козметични продукти, за да не влошите тези нейни състояния или да я изсушите още повече. Когато избирате козметични продукти с нежна грижа за нея се съсредоточете върху тези, които ще я успокоят и овлажнят, и с помощта, на които тя ще бъде добре хидратирана. Ако въпреки това тя не реагира добре на използваната от вас козметика за суха кожа, най-добре е да потърсите професионалното мнение на дерматолог.

Грижа и козметика за сухата кожа

 • Изберете лек почистващ продукт за кожата ви

Изберете лек почистващ продукт, който не съдържа алкохол или аромат, тъй като те могат да бъдат дразнещи за сухата кожа. Използвайте го, за да отстраните, мръсотията и грима, но внимавайте за влагата в нея.

  • Ако вашата кожа е суха изберете почистващ продукт на маслена основа или се обърнете към натуралните почистващи продукти, като: зехтин или кокосово масло.
  • Избягвайте почистващи продукти обозначени със „scrubs“ или „spelling“, тъй като те не са подходящи за вашия тип кожа.
  • Когато измивате лицето си винаги използвайте хладна вода, защото горещата вода ще изсуши кожата ви.
 •  Помислете за овлажняващ крем

Следващата стъпка в грижа за вашата кожа е козметика за суха кожа с овлажняващ ефект. Вземете крем, но не и лосион, тъй като лосионите могат да бъдат дразнещи и не са толкова ефективни за вашия тип кожа. За това изберете крем, който съдържа зехтин, масло от ший или жожоба. Съставки като млечна киселина, урея, хиалуронова киселина, глицерин, ланолин, минерално масло и вазелин са изключително полезни и имат успокояващо действие върху вашата суха кожа.
Нанасяйте овлажняващия крем веднага след като измиете лицето си. Може също така да го правите веднага след като си вземете душ или вана, за да заключите влагата в кожата си.

 •  Помислете за използването на тонер

Тонерите са подходящи за вашия тип кожа, тъй като те я успокояват, овлажняват и освежават. Може да използвате тонер, за да премахнете излишното количество масло и остатъци от грим, както и люспите от сухата ви кожа. Вземете тонер от специална серия професионална козметика за суха кожа, който съдържа салицилова, гликолова или хидрокси киселина. Избягвайте тонерите, които съдържат алкохол, тъй като те ще изсушат кожата ви още повече.
Нанесете тонера с чист памучен тампон, след като сте измили лицето си. Ако по време на нанасянето му усетите парене използвайте по-малко от него, за да не раздразните кожата си

 •  Изберете слънцезащитен крем на водна основа

Слънцезащитните продукти са важна част от грижата за кожата. Ако имате суха кожа, вие трябва да използвате слънцезащитна козметика ежедневно, за да я предпазите от UVB лъчите, които я изсушават повече. Какво вече казахме, вземете слънцезащитен продукт, който е на водна основа, защото той няма да запуши порите ѝ, а също така ще я поддържа добре хидратирана през целия ден.
Нанасяйте слънцезащитните продукти ежедневно, преди да поставите вашия грим.

 •  Използвайте хидратиращи маски за лице до 2 пъти седмично

За да помогнете на вашата суха кожа да бъде добре хидратирана и еластична използвайте редовно хидратиращи маски за лице. Избирайте такива, които съдържат овлажняващи съставки или си направете у дома своя хидратираща маска от натурални съставки.

Създайте си навик да използвайте специална маска за лице до 2 пъти седмично, защото така ще намалите изсушаването на кожата и ще я успокоите, ако е раздразнена. С течение на времето сухотата и зачервяването ще започнат да се лекуват и дори ще изчезнат.

Това са само малка част от основни неща, които трябва всекидневно да полагате като грижи за вашата суха кожа. Разбира се колкото по-бързо разберете, че употребата на подходяща серия професионална козметика за суха кожа е най-добрия начин да поддържат кожата си здрава и красива, толкова по-бързо ще се радвате на по-красив и сияен външен вид.