DT Targovishte

Как да изберете подходящия цвят латекс за вашите стени

Плаши ли ви избора на цвят латекс за стените на вашето жилище? Не се тревожете, ние ви предлагаме няколко професионални съвета, които ще ви помогнат и ще направят вашия избор по-лесен.

Но, как да изберете най-подходящия цвят латекс, който да е точно за дадена стая?

Съвет 1: Разгледайте цветната палитра, за да видите кой цвят най-много ви харесва

Сигурно си спомняте в училище часовете по изобразително изкуство и всички цветове на спектъра подредени в кръг с подчертаните връзки между тях. Може би е ви харесат по-хладните тонове, като зеленото и синьото или по-топлите като червеното и портокаловото. Изберете сред тях вашия любим цвят и съобразете избора си на латекс с това, за какво ще използвате стаята и какво настроение искате да създадете в нея.

Съвет 2: Проверете тенденциите

Някои тенденции и цветови комбинации никога не губят своя чар. Например комбинацията от латекс в синьо и бяло в кухнята или успокояващия нюанс на зеления цвят за спалнята. Но също така има и много нови идеи, които са доста вълнуващи. Обръщането на погледа към естествените и екологични материали, съчетава цветът на гранитогреса със зелени, кафяви и бели цветове.

Независимо дали имате предпочитания към неутралните или към по-смелите цветове латекс за вашите стени, опитайте се да ги съчетаете с метални бои за мебели и аксесоари. Например сребро, мед, перла, злато и бронз ще добавят една елегантност във вашето жилище. На дневна светлина тези цветове латекс ще изглеждат неутрални, но когато падне нощта те ще придадат една приятна светлина на вашата стая.

Ако ви привличат по-ярките цветове водени от латински, руски или индийски дизайн, съчетайте ги с традиционните или неутралните цветове латекс, за да придобие жилището ви една изцяло модерна визия.
Наситените цветове вдъхновени от технологиите, като: жълто-зелено, кралско синьо, ябълково червено, патешко жълто или охра излъчват енергия и придават усещане за топлина и великолепие на стаята.

Съвет 3: Използвайте връзките между цветовете като водещи при вашия избор, но и експериментирайте

Нали, помните цветното колело? Цветовете латекс, които се допълват лежат един срещу друг на него, това означава, че те са визуално балансирани, но не забравяйте, че резкия контраст би внесъл повече драматизъм, отколкото искате в помещенията ви. Можете да заложите смело на приблизително противоположни цветове, като комбинирате жълто-зеленото с виолетовото. Също така много добра комбинация за вашето жилище е тази от цветове, които лежат един до друг на цветното колело, защото те се срещат най-често в природата и са доста приятни.

Съвет 4: Полагане на тон върху тон за постигане на по-изтънчен ефект

При монохроматичната цветова комбинация се използват нюансите на един и същ цвят латекс, за да се създаде ефект, който носи спокойствие и елегантност. Ключът към успеха на този подход, който е толкова фин е да добавите качествени тъкани и да използвате разнообразни мотиви от избраните материали.

Съвет 5: Вземете мостри

Цветните мостри латекс ще ви дадат реална представа за цвета, от която се нуждаете. Вземете ги и нанесете новия цвят на някоя от стените, най-добре е върху мястото, което после може да скриете с картина например. Вижте, как се променя цвета под въздействието на светлината през различните части от деня и така ще разберете дали това е, което наистина желаете.

Съвет 6: Не отстъпвайте назад

Ако искате вашето жилище да бъде модерно и уютно не се страхувайте да експериментирате с по-експресивен цвят латекс на стените. Винаги може да го комбинирате с мебели в неутрален цвят и така да смекчите неговото влияние. Като цяло няма причина да не експериментирате с цветовете латекс на вашето жилище, защото това не е кой знае колко голяма инвестиция, а и винаги може да я промените ако не отговаря на вашите очаквания. Цветът без съмнение е най-прекият път за създаване на драматизъм в обстановката.