DT Targovishte
Как да избереш подходящия парфюм за теб?

Как да избереш подходящия парфюм за теб?

Как да избереш подходящия парфюм за теб?Според изследване човек, който няма половинка в живота, по-внимателно и прецизно подбира парфюмите си. За обвързаните се смята, че интересът им към тях рязко спада през годините. Те се доверяват на някакъв аромат, с който са привикнали или разчитат на съветите на приятели.

Според друга статистика, много малко хора сред висшистите не ползват парфюми. Хората над 60 годишна възраст също рядко прибягват до малките ароматични шишенца. За разлика от тях, младите поколения обожават парфюми, не просто парфюми, а маркови такива. Дали заради определена мода или начин на живот, дали заради влиянието на медиите или това, което оказват известните рекламни лица, неоспорим е един факт. А той е, че все повече хора, независимо от социалното си положение, купуват парфюми от световните дизайнерски къщи.

Все пак преди да закупите парфюм, трябва да знаете няколко неща, най-малкото, защото не можете да го върнете в случай, че след нанасянето не ви допадне.

Специалистите делят парфюмите според техния тип аромат на 5 основни групи: леки, тежки, цветни, тревни, свежи. Преди избора на парфюм, трябва да определите към коя група спадате.

За младите момичета не е препоръчително да използват тежки аромати. Те по би паснали на зрели жени. Тежките аромати са предназначени и за жени с по-тъмна кожа и черни коси. Блондинките е добре да използват по-леки и свежи аромати.

Цветните аромати не са подходящи за жени спортен тип, а прилягат на по-кокетните. Жените спортен тип могат да подчертаят индивидуалността си, използвайки свежи и тревни ухания.

Освен възрастта и визията, трябва да се вземе предвид общественото положение. В една делова среда се считат за неуместни и не на място екзотичните, “подправените” аромати. Последните подхождат повече на празнична обстановка, където хората се отпускат и забавляват.

Съвсем неразумно и несериозно е да закупите парфюм, само защото е модерен и ви го е препоръчала приятелка или колежка. Решаваща рола при избора ви трябва да изиграе вашето собствено обоняние – то не би ви подвело. Все пак върху всеки човек парфюмът ухае уникално, заради уникалната телесна миризма.

Когато избирате парфюм, правете го през втората половина на деня, тогава обонянието е по-чувствително. Ако сте неразположени, носът може сериозно да изневери на вашия вкус. През това време на месеца, той се държи непредсказуемо. Също така, не вдъхвайте аромата направо от флакона. Ако няма мостри в магазина, в който се намирате, възползвайте се от листчетата. Впръскайте облаче и изчакайте. Може да оцените парфюма върху листчето едва, когато се приберете вкъщи. Бързият погрешен избор има възможност не само да ви депресира, но и да ви донесе главоболие и лошо настроение.

Важно е да помните, че парфюмите са многослойни. Ароматът се променя, за да разкрие свои нови нюанси. Първата фаза продължава едва 10-15 минути. Характерното ухание на парфюма в тази фаза още не се е разгърнало. Следващата фаза, така наречената “сърдечна”, показва цялата палитра от съчетани аромати. След около още 30-40 минути започва третата, последната фаза. Именно ароматът от тази фаза ще се задържи часове по кожата, косите и дрехите ви.

Затова отново – не бързайте, не оценявайте “на крак”, в неспокойна обстановка и при липса на достатъчно време. Запознайте се и със съставките, защото в парфюмерийната промишленост освен естествени ароматични вещества, извличани от цветя и растения, се ползват и химични съединения. Наред с “чистите” аромати, химията сериозно е навлязла в изграждането на парфюмната структура. Чрез използваните комбинации са постигат така наречените “фантазни ухания”.

И последно – не робувайте само на един вид аромат – експериментирайте, търсете нови.