DT Targovishte
нов акумулатор

Как да изберем нов акумулатор за колата си?

нов акумулаторАкумулаторът определя в голяма степен ефективността на работа на превозните средства. От него зависи колко лесно ще се стартира двигателят в студено време, а и дали изобщо колата ви ще може да запали. Едно добро място за продажба на акумулатори е веригата магазини Тонекс 1. По собствено усмотрение можете да изберете дали да закупите нов акумулатор на място от софийските обекти или онлайн. Едно е сигурно обаче – определено ще останете доволни.

Насоки при избора

Имате нужда от нов акумулатор, но не знаете кои са важните за добър избор параметри? За какво е важно да следите и от какво да се ръководите – цена, размери, марка? Такива въпроси често си задават младите автомобилисти, затова ги събрахме и решихме да проведем своеобразна образователна програма, с която да ги насочим към идеалния за тях продукт.

Акумулаторът е сезонен компонент, въпреки че се използва целогодишно. Когато температурите навън са високи и маслото, което се впръсква в двигателя е топло, завъртането на коляновия вал е лесно – дори полумъртъв акумулатор може да се справи. В студено време обаче проблемите са налице.

Стартерът се опитва да се превърне в чисто активно съпротивление, консумирайки много голям ток. В резултат на това батерията се изтощава и идва момента за покупката на нова. В този случай добър вариант е консултацията с опитен специалист, който да ви насочи към правилния вариант за вашите нужди.

Можете да получите професионална консултация на телефоните и другите форми за контакт, поместени на сайта на Тонекс 1. В противен случай, нашият алгоритъм за избор ще ви бъде изключително полезен.

От първостепенно значение е размерът на акумулатора. Той трябва да се побира в гнездото, предназначено за него, което би могло да бъде в двигателното отделение, багажника или друго място. Имайте предвид, че дори разлика от 5 см може да направи новата батерия неизползваема, а не всеки търговец следва политика на връщане и замяна на продуктите.

Следващият фактор при избора е поляритетът. За целта е необходимо да се огледа старият акумулатор и да се съобрази какво има от дясно и какво от ляво. От само себе си се разбира, че ако автомобилът не е европейски, тогава самите клеми може да се различават от тези на болшинството стандартни – както по форма, така и по местоположение.

Следващата стъпка е изборът на марка. Тук определено препоръката е да се избират доказани и популярни марки, защото всеки компромис с качеството ви обрича на сериозни главоболия при запалване на колата още през следващата зима. Един от лидерите в производството на батерии, в това число и на автомобилни акумулатори си остава VARTA. Banner Power Bull е също добър бранд.

Марката на акумулатора по правило, определя неговата цена. Приблизителната цена на автомобилните акумулатори с европейски произход с размери 242 × 175 × 190 мм варира от 140 до 300 лв. за конвенционална разработка и от 400 до 500лв – за AGM акумулатори. Декларираният ток и капацитет се подразбират от само себе си въз основа на размерите.

Важно: ако сте с фабрично инсталиран AGM акумулатор, тогава новият, който ще закупите трябва да бъде само AGM, а не обикновен. Обратната подмяна е напълно допустима, но е икономически нецелесъобразна.