DT Targovishte
моп

Как да изберем моп, който да върши отлична работа при почистването?

мопМопът е усъвършенствана версия на добре познатия ни домакински парцал. Такъв има във всеки съвременен дом, в който се държи на реда и чистотата. Той е удобно и финансово достъпно приспособление, което можем да закупим от всеки магазин за битови стоки, както и онлайн, ако си търсим по-специален вариант. Онлайн магазин Giga е чудесно място за избор на подочистачки и мопове.

Какъв би трябвало да бъде мопът, за да ни е удобно да работим с него и да останем доволни от крайния вариант? Какви са последните модели и какво да изберем – модел, почистващ с пяна или с пара? Кои са предимствата и недостатъците на различните модели и можем ли да ги използваме, без да повредим подовите покрития? На тези въпроси ще се постараем да отговорим в следващите редове.

Какво ни предлага пазарът?

До скоро домакините не се сблъскваха с въпроса какъв моп да изберат, защото възможностите бяха съвсем ограничени. Най-разпространените варианти бяха парцал с конци или ленти, монтиран върху дълга дръжка. Днес изобилието от модификации и дизайни може да обърка дори професионалистите. Всеки модел има специфично предназначение, характеристики и начин на използване.

Мопът се избира не толкова според предпочитанията на домакинята, колкото спрямо вида на подовата настилка. Прогресът не стои на едно място и почистващите средства не правят изключение. Как да изберем една толкова тривиална вещ за домакинството, без да се изгубим в огромното разнообразие . Да направим разумна покупка, без да се разоряваме.

Днес, за да бъдат подовете в дома ни идеално чисти, не е нужно да се навеждаме и докосваме почистващата глава с ръце. Моповете от ново поколение имат регулиращи се дръжки, система за лесно изстискване на излишната вода и свалящи се подложки, които могат да се перат ръчно или машинно.

Някои уреди представляват модерна система за почистване с пара, захранвана на батерии. За разлика от чистенето с прахосмукачка, тук няма да се сблъскваме с оплитащите се и твърде къси кабели. Това са моделите, които ни позволяват да премахнем мръсотията и всички бактерии, без да използваме химикали. За хората с алергии и защитниците на екологията парочистачките са най-добрият вариант.

На какво да обърнем внимание при избора на моп?

Всеки модел подочистачка пристига със своите предимства и минуси, така че домакините избират почистващия уред на база личните си предпочитания и бюджет. Нуждите на домакините са различни. Някои имат малък апартамент, в който няма кой да цапа, докато други се налага да чистят ежедневно след куче, две персийски котки и малки деца.

Параметрите, които имат значение за ползата от мопа, и за които трябва да следим включват:

  • Материал на дръжката. Пластмасовите дръжки са лесно чупещи се и нетрайни. Дръжките от метал или металопластика са по-качественият вариант;
  • Ергономичност на конструкцията. Дръжката трябва да пасва добре в ръцете ви, а дължината ѝ да може да се регулира. Ако главата е въртяща се, тя трябва да чисти добре в ъглите и под мебелите. Уверете се, че има механизъм за изстискване и, че той е разположен на удобно място;
  • Материал на почистващата глава. Той се избира спрямо вида на подовата настилка. Най-добри са уредите със сменящи се приставки за различни видове подове – керамични плочки, дърво и ламинат;
  • Надеждност. От качеството на сглобката зависи колко дълго ще използвате мопа. Регулиращите и свързващите детайли не трябва да са крехки. Ако има дори само едно слабо звено, мопът ще се счупи, и то доста скоро.

Плюсовете и минусите могат да се отнесат към всяко от почистващите приспособления. Обикновено предимствата включват удобството при използване и качеството на почистване на силно замърсени повърхности. Недостатъците са почти винаги свързани с лошото качество на материалите и механизмите. За жалост, качествените мопове и подочистачки са с по-високи цени.