DT Targovishte

Излекувайте шума в ушите

Тинитус представлява състояние, при което човек чува шум в ушите, но реално няма източник на звуци около него. Този шум може да наподобява съскане, свиркане, щракане, пулсиране, шумно движение или дори чуруликане. Може да се появи в едното или в двете уши. Ето и най-често задаваните въпроси относно този вид проблем с ушите:

Често срещано ли е?

Да, почти няма човек, който в определен момент от живота си да не е чувал без причина лек шум или други звуци в ухото. При някои това състояние е по-дразнещо и продължително. Точната причина за появата му, често остава неизяснена, но при всички положения тинитусът не е породен от въображението.

Болест ли е шумът в ушите?

Не. Тинитус е симптом за други проблеми с ушите, но сам по себе си не е болест.

Какво го причинява?

Причините за появата му могат да бъдат различни: ушна инфекция, загуба на слуха, анемия, нараняване на главата, стрес, прекаляване с кафе и цигари, ушна кал, алергии, високо кръвно налягане, определени лекарства, излагане на силен шум, мигрена и др.

Защо се влошава вечер?

Тинитусът е по-незабележим през деня, поради другите звуци и ежедневни дейности. Когато обаче останете в по-тиха обстановка, шумът започва да се усеща по-силно и става причина за допълнителна тревога. Умората и стресът също са причини за по-неприятното му усещане вечер.

Как се определя причината за появата му?

Тинитус е симптом за проблем. Затова първо трябва да се опитате да откриете, коя е причината за появата му. Потърсете личния си лекар или специалист по слухопротезиране, който ще провери дали причината не е загуба на слуха и ще определи подходящо лечение.

Слуховите апарати помагат ли при шум в ушите?

Ако имате слухова загуба, слуховият апарат ще облекчи състоянието и ще ви помогне да чувате по-добре. Специалистите ще ви помогнат да изберете, тествате и закупите най-подходящия слухов апарат за вас. Допълнително ще ви обяснят как да го използвате най-оптимално.

Има ли специални апарати, които да ми помогнат?

Да, съществуват слухови апарати, които с помощта на успокояващи звуци прикриват досадните шумове. В някои случаи се препоръчват също и упражнения за релаксация.