DT Targovishte
обувки

Идеалните обувки или как да не правим компромиси

обувкиЧесто правим жертви със здравето и удобството си в името на красивата обувка. Това не е редно. Ако при честото носене на един чифт, след това изпитвате болки в коленете или ставите под бедрото, то можете да бъдете сигурни, че вашите обувки са неудобни и могат да доведат до по-сериозни проблеми. Качествената обувка има по-широка площ, а подметката ѝ е дебела, поне 2см под петата.

Един от съветите, които ни дават специалистите при избор на обувки е следният: Преди да обуете и пробвате една обувка я поставете на земята, а до нея допрете босият си крак. Ако видимо областта на пръстите ви е по-широка от тази област на обувката, то със сигурност ще се чувствате неудобно в нея и не е препоръчително да я закупувате.

Обувките на висок ток не са на всяка цена най-неудобните обувки. Прекалено равните обувки, онези, които почти нямат подметка, могат да се окажат дори по-коварни. Това е така, защото не позволяват на крака да разпредели равномерно тежестта на тялото върху него и при цял ден на крак с такива обувки, след това може да имате сериозни болки в краката или гърба. Удобен ток е дебелият ток.

Острите обувки са доста стилни и елегантни, но могат да се окажат истински ад за притежателя им. Преди да ги закупите си направете малък експеримент – слагайки ги на равна повърхност, проверете дали се клатят. Ако да, то и вие ще се чувствате по същия начин на тях, ако не се, то могат да не бъдат толкова лоша идея.

Ако не можете да се откажете от високата обувка в ежедневието си, то е редно да сменяте тока с платформа. Не е за пренебрегвана и прикрепената каишка, която създава допълнителна стабилност.

Вероятно сте чували и за онзи модел обувки, които се наричат хибриди. Те са най-оптималният и добър вариант за крака ви, тъй като позволяват поставянето на ортопедични стелки.

Удобството и красотата е правило да бъдат съчетавани при обувките. Никога едното за сметка на другото.