DT Targovishte
Холистично лечение

Холистично лечение – философия и методи на действие

Холистично лечениеХолистичната медицина е лечебен подход, който разглежда целия човек като съвкупност от тяло, ум, дух и емоции в стремежа си да осигури оптимално здраве и благополучие. Според философията на холистичното учение човек е способен да постигне оптимално здраве – основната цел на всяко холистично лечение, чрез постигане на оптимален баланс в живота.

Практикуващите холистична медицина смятат, че цялото е съставено от взаимозависими части и ако една част не работи правилно, всички останали части ще бъдат засегнати. По този начин, ако хората имат дисбаланси (физически, емоционални или духовни) в живота си, това би могло да се отрази негативно на цялостното им здраве.

Холистичният лекар може да използва всички форми на медицината – от конвенционални лекарства до алтернативни терапии, за лечението на пациента. Например, когато човек, страдащ от мигренозно главоболие, посещава холистичен център, вместо да изписва лекарства, лекарят вероятно ще разгледа всички потенциални фактори, които могат да причинят главоболието на пациента.

Подходът при холистично лечение изисква да се потърси причината за мигренозната болка, която би могла да бъде друг здравословен проблеми, хранителни навици, липса на сън, стрес и лични проблеми, и предпочитани духовни практики. Лечебният план може да включва лекарства за облекчаване на симптомите, но и модификации на начина на живот, за да се предотврати повторната поява на главоболието.

Видове лечебни терапии

Холистичната медицина, за разлика от официалната, не се ограничава с регламентирани практики, които болничните заведения са задължени да следват. Холистичните лекари и терапевти използват различни техники за лечение, за да помогнат на своите пациенти да поемат отговорност за собственото си благополучие и да постигнат оптимално здраве.

В зависимост от специалността на практикуващия специалист, лечебните методи могат да включват:

  • Обучение на пациентите как да променят начина си на живот и да приложат самолечение в домашна среда. То може да включва диета, упражнения, психотерапия, социализиация, духовни съвети и други;
  • Допълнителни и алтернативни терапии като: акупунктура, хиропрактични масажи, хомеопатия, физиотерапия с масажори, натуропатия и други;
  • Западни лекарства и хирургични процедури.

Към избора на терапевтичен подход /холистично лечение се пристъпва след провеждане на задълбочени изследвания и разговори с пациента. Идеята е да се открие коренът на заболяването, за да се премахнат симптомите.

Често емоционалният срив е причина за хронична умора, паник атаки и схващания в гръбначната област и крайниците. С установяване на проблема и подобряване на психо-емоционалното състояние на болния, болезнените процеси автоматично отшумяват.

Къде да се насочите?

При нужда от холистично лечение е желателно да се насочите към квалифициран специалист или център с лицензирана практика. Лекарите, занимаващи се с холистична практика принадлежат към различни клонове на медицината – остеопати, специалисти по натуропатия, хиропрактици, хомеопати и т.н.

Най-лесно можете да намерите подходящ лечебен център в близост до мястото, където живеете, ако потърсите в интернет. Добрите клиники имат собствен уебсайт, чрез който можете да се запознаете подробно с лечебните методи, прилагани в тях и специалистите, предоставящи специализирани грижи.

Полезен съвет: не се доверявайте на случайни хора. Това, че някой се е самоопределил като холистичен лечител, не го прави квалифициран специалист. Напълно спокойни можете да се почувствате единствено в професионално обзаведен кабинет, оборудван с модерна медицинска апаратура. Колкото по-сериозно е вашето заболяване, толкова по-отговорно трябва да избирате лекуващия си лекар.