DT Targovishte
Грижа за контактните лещи

Грижа за контактните лещи – какво включва тя?

Грижа за контактните лещи

Спазването на добра хигиена при използване на контактни лещи гарантира здравето на очите, ясно зрение и комфорт. Важно е да знаете как да се грижите за лещите, за да избегнете неприятни и опасни усложнения, инфекции и раздразнения. В следващите редове ще се опитаме да бъдем полезни на хората, които са пълни новаци в използването на продукти за контактна очна корекция.

Защо грижата за контактните лещи е толкова важна?

Много важно правило – контактните лещи не могат да се носят по-дълго от предписания период, те трябва да се сменят навреме с нов чифт. Когато става въпрос за лещи с дълъг период на носене, които се носят само през деня, те трябва да се свалят вечер преди лягане и да се поставят в прясно количество дезинфектиращ и рехидратиращ разтвор. Това е единственият начин да се избегнат възпаления и очни проблеми.

Защо грижата за лещите е толкова важна? На първо място – за да се съхранят характеристиките на лещата и да се гарантира удобството при носене. И все пак, колкото и удобна и ефективна да е тя, лещата е чуждо тяло. Дори съвременните продукти, изработени от биосъвместими материали, предизвикват реакция от страна на очите – отделяне на протеини и липиди. Тези протеини произхождат от слъзната течност и са продукт на защита срещу чуждо тяло. С течение на времето те се натрупват по повърхността на лещата.

Колкото по-малко устойчив е материалът на протеинови отлагания, толкова по-често лещите трябва да се заменят. Ако повърхността им не се почисти навреме, може да се развие алергична реакция или опасна инфекция на очите. Протеиновите отлагания и примеси също така запушват порите, пречат на притока на кислород към роговицата на окото, намаляват видимостта и причиняват силен дискомфорт.

Депозитите трябва да се премахват всеки ден. Това става по химичен път, с помощта на специални разтвори, в които се поставят лещите по време на съхранение. Разтворите отстраняват до 90% от отлаганията и замърсяванията, почистват, дезинфекцират и овлажняват контактната леща.

Правила за правилна грижа

Спазването на добра хигиена е първо и основно правило при използване на контактна оптика. Лещите не трябва да се пипат с мръсни ръце, а пинсетите (ако се използват такива), контейнерът, капачките и накрайникът на бутилката с разтвора не трябва да докосват мръсни повърхности.

Не прекалявайте с носенето на лещите, спазвайте срока за смяна. Това не е маркетингов трик, а строги правила за съхранение на зрението. Запомнете или поставете отметка върху кутията, въведете напомняне в мобилния си телефон за датата, на която сте започнали да носите новият чифт. Ако не можете да си спомните точната дата и има риск от преносване, по-добре сменете лещите.

Осигурете си необходимите аксесоари – контейнери, мултифункционален разтвор, пинцети. За всеки нов чифт е препоръчително да използвате нов контейнер. Не бъркайте отделенията за дясната и лявата леща в контейнера – всяко око има собствена микрофлора. Това е особено валидно ако различните очи имат различни параметри на зрението. Не плувайте и не се къпете с контактни лещи, те не трябва да влизат в контакт с вода, тъй като върху тях могат да се заселят опасни микроорганизми.

Еднодневните контактни лещи за еднократна употреба са най-хигиенични. Всеки ден поставяте свеж и чист чифт и го изхвърляте вечер след като го свалите. През деня лещите нямат време да образуват протеинови и липидни отлагания и замърсяване. Визията при тях е максимално ясна, а комфортът е най-висок. Богат избор от тях ще откриете в онлайн магазин Lensin.

Ако изберете контактни лещи с по-дълъг планиран период на смяна, като двуседмични, едномесечни или тримесечни, тогава определено се нуждаете от многофункционален разтвор – специална течност за тяхното съхранение и почистване. Той ще изпълни всички задачи по грижата едновременно: премахване на отлагания; дезинфекция; почистване от мръсотия, прах, чужди частици; изплакване; хидратация.