DT Targovishte

Древните парфюми

Разликата между парфюмите днес и парфюмите в миналото са много. В древни времена парфюмите са се използвали предимно от заможната част на обществото, както и от владетелите. Днес маркови парфюми се продават във всеки магазин в света. Днешните оригинални парфюми са част от гардероба на всеки уважаващ се човек. Те са незаменими, така както са незаменими и обувките, панталоните и саката. Няма човек, който да отива на бизнес обяд, среща, официална вечеря, прием, бар или дискотека и да не придава аромат на кожата си чрез марков парфюм. Ароматите им придават стил и подчертават характерите на хората. По това са се увличали и древните.

Днес парфюмите са част от тоалета на хората и се използват след баня за да придадат специфичен аромат на кожата. Всеки парфюм действа различно на различните хора. Ароматите зависят от вида кожа на човека. Всеки парфюм си взаимодейства по различен начин с кожата, като това зависи от влажността на кожата например. В миналото обаче парфюмите са се използвали за други цели. Например по време на ренесанса в Европа, парфюмите са се използвали за прикриване на неприятните миризми. По това време аристократите са се страхували от вземането на баня.

В Европа е битувало мнението, че банята може да доведе до смърт и поради тази причина къпането е било сведено до минимум. Странен факт, предвид начетеността с която са се прославили много от аристократите по това време. Чрез ароматите на парфюмите те са прикривали телесните си миризми.

В днешно време изобилстват марки и видове парфюми, а направата им е превърната, както в печеливш бизнес, така и в същинска наука. Франция и Италия са смятани за основни производители на маркови парфюми, а полетата с цветя и билки, нужни за захранването на парфюмерийния отрасъл, са огромни. За разлика от миналото, когато парфюмите са били запазени само за най-богатите и влиятелни личности, днес всеки спокойно може да се снабди с шишенце оригинален парфюм, бил той дамски парфюм или мъжки.