DT Targovishte

Да си поговорим за катарактата

 

Учените са категорични, че катарактата е една от основните причини за достигане на слепота в световен мащаб. Според медицинските статистики, заболяването е най-често срещано при хора нед 50 годишна възраст. В последните години, обаче, все по-често и по-млади хора се диагностицират с катаракта. Заболяването е известно и с името “старческо перде“.
Какво провокира появата на катаракта при хората?
Това заболяване представлява потъмняване на очната леща, причинено от напредването на възрастта. При потъмнена леща зеницата е мътна и зрението отслабва.
Известно е, че точно лещата съдейства за фокусирането на светлината в задната част на окото. Така се оформя образ, информацията за който се подава към мозъка. Нормално е лещата на окото да остарява с човека. Потъмняването й се дължи на измирането на клетките. Това се случва изключително бавно и точно заради това човек не може да констатира някакви промени в зрението си. Промените проличават едва след като има значително отслабване на зрението.
Заболяването катаракта се развива в няколко различни вида.
Склеротична катаракта
При този вид катаракта потъмняването е в централната част на лещата.   
 
Кортикална катаракта
Тук мътнините са по кората на лещата.
Късна субкапсуларна катаракта
Потъмняването в този случай е върху задната повърхност на лещата. От този вид катаракта страдат предимно диабетиците или хора, които използват стероидни препарати.
Основните симптоми, които могат да ви алармират за някакъв сериозен проблем, са замъгляването на зрението, проблем със зрението при по-слаба светлина или нощем, проблем с различаването на цветовете и двойното виждане.
Причините за появата на катаракта, освен напредването на възрастта могат да бъдат най-различни. Продължителното стоене на слънце без да използвате слънчеви очила с ефективна защита определено е една от водещите причини за увреждане на очите. На следващо място идват диабета, пушенето, високото кръвно налягане, наранявания на очите, силно късогледство или далекогледство. Не на последно място се нарежда и наследствеността.
Препоръчително е поне веднъж годишно да се посещава кабинет на офталмолог.