DT Targovishte

Да проследим дългата история на батериите

Батериите са наоколо доста по-дълго, отколкото може би предполагате. През 1938 г. археологът Wilhelm Konig открил някои странни глинени саксии, докато са правени разкопки в Khujut Rabu, на границата на днешен Багдад, Ирак. Бурканите, които са измерени с дължина около 5 инча (12.7 см), съдържат по един железен прът, обвит в мед и са датирани от около 200 г. пр.н.е.

Тестовете показват, че съдовете някога са е били пълни с киселинно вещество като оцет или вино, което кара Konig да вярва, че тези съдове са били древните батерии. След това отритите учените са създали копия на бурканите, които всъщност са в състояние да произвежда електрически заряд. Тези „батерии от Багдад“ може да са били използвани за религиозни ритуали, медицински цели, или дори галванопластика.

През 1799 г. италианският физик Алесандро Волта създава първата батерия чрез групиране на редуващи се пластове от цинк, картон или плат, накиснати в солен разтвор, и сребро. Това подреждане, наречено галванина батерия, не е първото устройство за създаване на електроенергия, но това е първото, което отделя стабилен, траен ток.

Все пак, изобретението на Волта има някои недостатъци. Височината, на която биха могла да бъдат подредени слоевете, е ограничена, тъй като теглото на купчината ще притисне картона или плата с разтвора и той ще се разтече. Металните дисковете са склони да корозират бързо, което води до скъсяване на живота на батерията. Въпреки тези недостатъци, единицата за електродвижещото напрежение се нарича волт в чест на постиженията на Волта.

Следващият пробив в технологията на батерията е през 1836 г., когато английският химик John Frederick Daniell изобретява клетката Daniell. В тази ранна батерия медна плоча се поставя на дъното на стъклен буркан и разтвор от меден сулфат се излива върху плочата, като запълва буркана до половината. След това цинковата плочка увисва в буркана и се прибавя разтвор от цинков сулфат. Тъй като меденият сулфат е по-плътен от цинковия сулфат, цинковият разтвор изплува върху разтвора от мед и заобикаля цинковата плочка. Жицата, която е свързана с плочата от цинк, представлява отрицателния полюс, а този, които излиза от медната плоча, е ролята на положителния полюс.

Очевидно , че този режим не би функционирал добре във фенерче, но за стационарни приложения тази батерия работи добре. В действителност, клетката Daniell е била най-често срещаният начин за захранване на звънците на входните врати, както и на телефоните, пред да се усъвършенства генерирането на електричество за битови нужди.

До 1898 г. Colombia Dry Cell е била първата компания, която продава батерии в търговската мрежа в Съединените щати. Производителят, National Carbon Company, по-късно става Eveready Battery Company, която произвежда марката Energizer.

Технологиите изключително много са се променили от първата батерия до сега. Благодарение на извървения път в развитието на електрониката и технологиите, имате удобната възможност да използвате интернет, за да поръчате всеки вид батерии, от който имате нужда. В онлайн магазините за електроника, можете да намерите огромно разнообразие от качествени продукти.